Print

A fost semnat Acordul-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, parte a Proiectului privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România

Luni, 2 septembrie 2019, a fost finalizată procedura de semnare a Acordului-cadru de împrumut dintre Guvernul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru derularea Proiectului privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România.

Valoarea împrumutului este de 177 de milioane de euro, proiectul urmând a fi implementat pe o perioadă de cca.  6 ani.

Acest demers are un impact direct asupra îmbunătățirii condițiilor de executare a pedepselor privative de libertate, prin creșterea nivelului profesional al personalului, reducerea supraaglomerării și asigurarea unor condiții de detenție care respectă standardele internaționale în materie”, a declarat ministrul Ana Birchall în contextul semnării Acordului-cadru.

Costul total net al proiectului este de 221,5 milioane euro, diferența de 44,5 milioane euro reprezentând contribuţia României. Vor fi realizate  patru obiective distincte:

  • Construirea unui penitenciar având 1000 de locuri de detenție, în localitatea Berceni, județul Prahova;
  • Construirea unui penitenciar având 900 de locuri de detenție, în localitatea Unguriu, județul Buzău;
  • Construirea unei instituții de pregătire profesională pentru personalul din penitenciare, în localitatea Pantelimon, județul Ilfov;
  • Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a personalului din penitenciare, în localitatea Rodbav, județul Brașov.

Elemente suplimentare:

Ministerul Justiției va implementa proiectul prin Administrația Națională a Penitenciarelor, asigurând în bugetul său sumele necesare pentru realizarea acestuia.

Împrumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei reprezintă o sursă de finanțare a deficitului bugetului de stat în condiții avantajoase, ratificarea  Acordului-Cadru urmând a fi supusă procesului legislativ național.