Print

Ana Birchall: „Astăzi, Ministerul Justiției a fost condus de tineri”

Vineri, 25 octombrie 2019, cu prilejul sărbătoririi Zilei Europene a Justiției, a fost organizată ”Ziua porților deschise” la Ministerul Justiției. Evenimentul a avut drept scop apropierea generațiilor tinere de actul de justiție și informarea acestora cu privire la drepturile lor, la modul de funcționare al administrației publice, respectiv modul de funcționare a sistemului judiciar.

Cu această ocazie, elevi din București și Ilfov au vizitat sediul Ministerului Justiției din Capitală și au participat la activități destinate familiarizării cu mecanismele de funcționare a justiției, și anume: vizitarea sediului ministerului, urmărirea procedurilor interne de lucru și organizarea de întâlniri cu profesioniști ai dreptului, precum și vizitarea biroului din care ministrul justiției ia decizii. Totodată, elevii au fost ”introduși” în cultura organizațională a instituției alături de angajații ministerului și au asistat la o lecție de educație juridică predată altfel.

În discuțiile cu tinerii, ministrul justiției a vorbit despre faptul că ”dreptatea nu constă în a fi neutru între bine și rău, ci în găsirea dreptății șu susținerea acesteia oriunde s-ar găsi, împotriva nedreptății” (Theodore Roosevelt). În acest context, Ana Birchall a subliniat că este extrem de important”să fie asigurată domnia legii față de oricine și în orice circumstanță și să continuăm recâștigarea încrederii și respectul românilor pentru actul de justiție”.
”Ne bucurăm că, astăzi, cu ocazia Zilei Europene a Justiției, am reușit să deschidem larg porțile ministerului astfel încât cei tineri să ne cunoască de aproape și să vadă de la fața locului procesul decizional, Ministerul Justiției având un rol central în arhitectura statului roman. Avem obligația de a organiza mai frecvent asemenea evenimente care au ca scop îndepărtarea barierelor simbolice dintre instituții și cetățeni. Instituțiile sunt despre oameni, deciziile și politicile pe care le luăm și le promovăm din această clădire a Ministerului Justiției ne interesează și ne afectează pe toți!”, a declarat Ana Birchall.
”Întotdeauna am apreciat inteligența și entuziasmul molipsitor al copiilor și al tinerilor. Astăzi, Ministerul Justiției a fost condus de tineri, care ne-au onorat vizitându-ne, iar discuțiile pe care le-au avut cu colegele și colegii mei sper că i-au ajutat să înțeleagă modul în care funcționează această instituție. Totodată ziua porților deschise este salutară cu atât mai mult cu cât îi aduce pe cei tineri mai aproape de procesul decizional. Cred sincer că implicarea activă a tinerilor poate aduce un suflu nou în administrația publică și pe scena politică. Îmi doresc ca măcar o parte a copiilor care au trecut astăzi pragul Ministerului Justiției să revină aici peste ani, ca buni profesioniști și specialiști de care România are atâta nevoie, și, de ce nu, viitori miniștri ai justiției. Mulțumesc tinerilor care ne-au vizitat pentru onoarea de a fi cu noi și le doresc mult succes în a-și urma visurile”, a declarat Ana Birchall în contextul „Zilei porților deschise” de la Ministerul Justiției.