Print

Ana Birchall, la reuniunea Consiliului de Management Strategic (COMS): În cadrul întâlnirii de astăzi, au fost discutate probleme curente ale sistemului judiciar, de la elaborarea bugetului pe anul 2020 și probleme de infrastructură, până la pregătirea lucrărilor Comisiei interinstituționale privind MCV

Astăzi, 28 octombrie, a avut loc, la sediul Ministerului Justiției, o nouă reuniune a Consiliului de Management Strategic, convocată de ministrul justiției, Ana Birchall.

La întrevedere au participat conducătorii instituțiilor membre ale Consiliului de Management Strategic, respectiv Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe agenda întâlnirii s-au aflat aspecte de interes pentru buna funcționare a justiției: infrastructura și bugetul sistemului judiciar, informări referitoare la concluziile grupurilor de lucru privind recomandările MCV, GRECO și ale Comisiei de la Veneția, respectiv privind modificările legislative necesare în lumina deciziilor CCR, precum și discuții tehnice pe marginea concluziilor Raportului Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Astăzi a avut loc a doua reuniune a Consiliului de Management Strategic, în cadrul căreia au fost discutate probleme curente ale sistemului judiciar, de la elaborarea bugetului pe anul 2020 și probleme de infrastructură, până la pregătirea lucrărilor Comisiei interinstituționale privind MCV, convocată pentru perioada imediat următoare. De asemenea, am informat membrii COMS cu privire la concluziile grupurilor de lucru privind recomandările MCV, GRECO și ale Comisiei de la Veneția, respectiv privind modificările legislative care se impun în urma deciziilor CCR.

Este încurajator că acest Consiliu de Management Strategic (COMS) începe să devină cu adevărat funcțional, după o lungă perioadă de inactivitate – aspect criticat, de altfel, și în ultimul Raport MCV - și mă bucur că, în mandatul meu, am reușit să aducem la aceeași masă Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Discuțiile de astăzi au fost constructive și profesioniste, convenind asupra unui mod de acțiune comun pentru a asigura atât domnia legii, cât și buna funcționare a sistemului de justiție. Din punctul meu de vedere, COMS are și trebuie să joace un rol cheie în definirea liniilor strategice pentru justiție. De asemenea, am decis ca reuniunile Consiliului de Management Strategic să aibă loc periodic, o dată la 6 săptămâni, fiind precedate de întâlniri ale grupului tehnic de lucru în care fiecare instituție membră a COMS este reprezentată”, a declarat Ana Birchall.

Informații suplimentare

  • Consiliul de Management Strategic a fost înființat printr-un protocol încheiat între Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie 2016. Protocolul stabilește cadrul instituțional al planificării strategice și monitorizării utilizării resurselor sistemului judiciar.
  • Comisia interinstituțională privind MCV a fost înființată prin H.G. nr. 216/2012, din care fac parte: Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor Publice, Ministrul delegat pentru afaceri europene, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație şi Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, Direcţia Națională Anticorupție și Agenția Națională de Integritate. În plus, Ministrul Justiției poate invita la lucrările Comisiei MCV şi reprezentanți din cadrul Administrației Prezidențiale, respectiv din cadrul Aparatului propriu de lucru al primului-ministru, reprezentanți ai oricăror autorități sau instituții publice, precum și reprezentanți ai asociațiilor de magistrați, ai profesiilor juridice și ai organizațiilor neguvernamentale cu activitate în problematica justiției sau a MCV.