Print

Ana Birchall: „Reuniunea ministerială UE-SUA a fost un success și confirmă progresele notabile în cooperarea UE-SUA în domeniul justiției și afacerilor interne”

Ministrul justiței și viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, doamna Ana Birchall a prezidat în data de 19 iunie 2019, Secțiunea Justiție a Reuniunii ministeriale tradiționale UE-SUA în domeniul justiției și afacerilor interne. Președinția română a Consiliului UE a mai fost reprezentată de doamna ministru al afacerilor interne, Carmen Dan.

Uniunea Europeană a fost reprezentată de doamna Věra Jourová, Comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, domnul Dimitris Avramopoulos, Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie și domnul Julian King, Comisarul pentru uniunea securității. Tot din partea UE au mai participat reprezentanți ai Serviciului European de Acțiune Externă, Secretariatului General al Consiliului, Europol, Eurojust, Frontex, precum și Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, domnul Gilles de Kerchove.

Statele Unite ale Americii au fost reprezentate de procurorul general, domnul William Barr, care a condus delegația americană, precum și de secretarul adjunct pentru securitate internă, domnul David Pekoske.

De asemenea, Finlanda, în calitate de stat care va exercita următoarea președinție rotativă a Consiliul UE, a fost prezentă prin delegații ministeriale conduse de doamna Anna-Maja Henriksonn, ministru al justiției, doamna și de doamna Maria Ohisalo, ministrul afacerilor interne.

Ambele părți au reiterat importanța accesului transfrontalier rapid la probe electronice (E-evidence), reamintind beneficiile pe care le-ar aduce Acordul UE-SUA pentru a facilita accesul la probe electronice. În acest context, participanții au salutat aprobarea în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne, din data de 6 iunie, a mandatului de autorizare a începerii negocierilor în vederea încheierii unui acord între UE și SUA privind accesul transfrontalier la probele electronice în scopul cooperării judiciare în materie penală.

În ceea ce privește componenta de justiție, discuțiile au vizat cooperarea judiciară în spațiul cibernetic și accesul transfrontalier la probele electronice. Consiliul Justiție și Afaceri Interne a adoptat la 6 iunie 2019 mandatul de deschidere a negocierilor pentru un acord UE-SUA privind accesul transfrontalier la probele electronice în scopul cooperării judiciare în materie penală. Ne propunem demararea cât mai rapidă a negocierilor cu SUA, în vederea încheierii unui acord UE - SUA privind accesul transfrontalier la probele electronice”, a declarat Ana Birchall în cadrul reuniunii.

Reprezentanții UE și SUA au subliniat prioritatea absolută a combaterii terorismului și au discutat modalități de continuare și extindere a eforturilor comune, inclusiv în ceea ce privește schimbul de informații relevante de pe câmpul de luptă în scopul aplicării legii și a urmăririi penale.

Subliniind angajamentul de a face progrese în aceste domenii de interes comun și subliniind faptul că sunt necesare soluții comune pentru a face față amenințărilor globale la adresa securității, UE și SUA s-au angajat să se reîntâlnească în a doua jumătate a anului 2019 în Washington, D.C.

A fost o onoare pentru România să găzduiască reuniunea tradițională la nivel ministerial dintre UE și Statele Unite ale Americii în domeniul justiției și afacerilor interne. M-a bucurat faptul că reuniunea de la București este prima reuniune ministerială cu participarea Procurorului General, William BARR și a Secretarului adjunct ad interim David PEKOSKE. Reuniunea a reprezentat o oportunitate pentru consolidarea cooperării de lungă durată în domeniul justiției și afacerilor interne, ambele părți reafirmându-și angajamentul de a aborda în comun un spațiu de securitate aflat în evoluție, precum și amenințările comune la adresa securității”, a concluzionat ministrul justiției român care în calitatea sa și de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice interimar, a apreciat că “Parteneriatul Strategic cu SUA este fundamental pentru România, singura relație cu rol de pilon în politica externă a țării noastre”.

Totodată, la finalul Reuniunii ministeriale a fost adoptată o declarație comună UE-SUA în cadrul căreia a fost reliefată importanța continuării și aprofundării cooperării dintre cele două părți în domeniul justiției și afacerilor interne (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2019/06/19/joint-eu-u-s-statement-following-the-eu-u-s-justice-and-home-affairs-ministerial-meeting/).

În marja reuniunii a avut loc o întrevedere bilaterală între doamna Ana BIRCHALL, ministrul justiției român și doamna Věra JOUROVÁ, Comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, în cadrul căreia  au fost discutate aspecte referitoare la cele mai importante rezultate înregistrate de Președinția României la Consiliul UE în domeniul justiției, precum și pașii de urmat în vederea aprofundării dialogului dintre Comisie și autoritățile române în domeniul justiției.