- Ministerul Justitiei - http://www.just.ro -

Ana Birchall: „Salut promulgarea Legii statutului polițiștilor de penitenciare, după 7 ani de așteptare”

Ministrul justiției, Ana Birchall, salută promulgarea Legii statutului polițiștilor de penitenciare, o lege așteptată de mai bine de 7 ani, o prioritate  pentru personalul din sistemul penitenciar. „Forma actuală a legii este rezultatul unui efort comun, la finalul unei colaborări oneste și transparente, atât prin discuțiile purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul penitenciar, cât și prin dezbaterile din cadrul comisiilor juridice din Parlament și, în final, prin votul din Parlament. Legea conține prevederi moderne, care vor veni în sprijinul polițiștilor din penitenciare”, a declarat ministrul Ana Birchall.

Mulțumesc reprezentanților sindicatelor din sistemul penitenciar, Administrației Naționale a Penitenciarelor, parlamentarilor și specialiștilor din Ministerul Justiției pentru atingerea acestui obiectiv deosebit de important pentru polițiștii din penitenciare, astfel încât activitatea acestora să fie corect și eficient reglementată, în acord cu așteptările angajaților din sistemul penitenciar din România. Orice amânare în plan legislativ ar fi generat costuri de organizare, de funcționare, de eficiență, adică de bună guvernare”, a evidențiat ministrul justiției.

Ana Birchall a sublinat ca noua lege conferă identitate profesională angajaților din sistemul penitenciar, pentru că se armonizează conținutul prevederilor legale cu prevederile Deciziilor Curții Constituționale, și nu în ultimul rând pentru că înlătură lacune de reglementare sau interpretări contradictorii ale prevederilor legii în vigoare, referitoare la cariera profesională sau drepturile lucrătorilor din penitenciare.