Print

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției: „Am cerut Procurorului General și Procurorului-șef DIICOT să continue să impulsioneze procurorii în anchetarea și inculparea fenomenului de trafic de persoane și crimă organizată. Se impune un război total contra lor”

În data de 15 iunie 2020, la sediul Ministerului Justiției a avut loc o întâlnire instituțională între Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, doamna Gabriela Scutea, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și doamna Giorgiana Hosu, Procuror-șef DIICOT.

Agenda întâlnirii, solicitată de ministrul Justiției, a fost intensificarea combaterii traficului de ființe umane și a crimei organizate. Întâlnirea face parte din consultările periodice pe care ministrul Justiției le-a avut în legătură cu acest subiect cu Procurorul General Interimar și ulterior cu Procurorul General, încă de la preluarea mandatului de ministru la sfârșitul anului 2019.

„Pentru Ministerul Justiției și Ministerul Public, combaterea traficului de persoane și a crimei organizate continuă să fie și vor rămâne mult timp o prioritate, stabilită încă de la preluarea mandatului, în noiembrie 2019. Am cerut Procurorului General și Procurorului-șef DIICOT să impulsioneze și mai mult procurorii în anchetarea și inculparea fenomenului de trafic de persoane și crimă organizată. Am solicitat să abordeze acest efort cu combativitate, creativitate și foarte asertiv instituțional.

Eficiența anchetelor în cazul traficului de persoane și crimei organizate depinde esențial și de informațiile primite din mediul infracțional, de cooperarea DIICOT cu poliția locală și națională, cu alți parteneri interni și externi.

Cer parchetelor să confrunte interlopii și traficanții de persoane cu toate „armele” de investigație din „dotare”, să-i hărțuiască și să îi atace procedural constant, până la inculparea și condamnarea lor.

Fenomenul criminologic al traficului de persoane, ca și cel al crimei organizate, este subiect al competențelor integrate ale mai multor instituții, fiecare piesă din sistem are importanța ei. Ancheta grupurilor de crimă organizată este complexă, presupune mijloace de probă combinate, tehnici speciale, inclusiv ofițeri acoperiți, supraveghere audio-video și durează. Sunt convins însă că, pe termen mediu, se vor vedea și rezultatele eforturilor intense care se fac de câteva luni încoace. Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți că doar combaterea fenomenului de către poliție și parchete, inclusiv cele specializate, nu este suficientă pentru rezolvarea completă a problemei. E nevoie de o creștere a integrității în administrație și politică, pentru a preveni și înlătura, după caz, orice posibilă legătură dintre mediile interlope și zone din politică, administrații locale sau ale instituțiilor de stat. Este nevoie, de asemenea, de prevenție prin educație în școli, pentru a avertiza minorii și adolescenții asupra metodelor prin care lucrează traficanții și membrii crimei organizate. Se impune un război total contra lor.”, a declarat ministrul Justiției.

***

Elemente de context

Ministrul Justiției a emis către Ministerul Public îndrumările nr. 99940 din data de 28 noiembrie 2019 și nr. 45318 din data de 10 iunie 2020 prin care a cerut prioritizarea acțiunii de combatere a traficului de persoane și crimă organizată.