Print

Cătălin Predoiu, pentru Antena 3: Situația este dificilă, dar sub control

Redactor: Situaţie critică şi la Ministerul Justiţiei unde patru angajaţi ai instituţiei au fost confirmaţi cu coronavirus, ceilalţi vor lucra de acasă, însă excepţie vor face ministrul, secretarii de stat şi câteva departamente cheie. Şi în legătură telefonică directă este chiar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Care este situaţia la minister?

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei: E o situaţie dificilă, dar sub control, în sensul că ne-am putut organiza astfel încât Ministerul să-şi exercite funcţiunile iar cei în cauză, colegii care au fost confirmaţi contaminaţi, să beneficieze de atenţia medicală şi asistenţa medicală necesară. S-au luat toate măsurile toate măsurile prevăzute de lege pentru astfel de situaţii.

Redactor: Cum vă veţi desfăşura dvs, ca ministru, activitatea în perioada următoare, de asemenea, secretarii de stat şi celelalte departamente importante? Înţeleg că există varianta să mergeţi în continuare la lucru?

Cătălin Predoiu: Sigur că da. Chiar de astăzi începând, atât eu cât şi colegii de la cabinet şi secretarii de stat, de asemenea Serviciul pentru Informaţii Clasificate, Direcţia Tehnologia Informaţiei care trebuie să asigure suportul electronic informatic pentru lucrul la distanţă şi o parte din Direcţia de Avizare care susţine celelalte ministere în procesul de elaborare legislativă vor fi prezente la lucru, dar în număr limitat, adică directorul direcţiei şi încă 2-3 persoane, însă absolut toată lumea este conectată electronic, prin mijloace de lucru la distanţă, sunt proceduri şi măsuri care au fost luate din timp în acest sens pentru astfel de situaţii, au fost doar puse în aplicare. Practic, ministerul nu-şi încetează cu nimic activitatea, exceptând faptul că nu mai sunt prezenţi fizic la birou angajaţii.

Redactor: În acest moment aşadar, patru angajaţi sunt confirmaţi cu coronavirus. Înţeleg că ancheta epidemiologică este în curs. Ştiţi cumva au intrat în contact cei patru angajaţi şi cu alte persoane din minister astfel încât să crească posibil cazurile în perioada următoare?

Cătălin Predoiu: Da, ştim ceva mai multe lucruri în acest moment. După primele întrebări pe care le-am stabilit şi noi ca procedură, aici, în minister, pentru astfel de situaţii, dar şi ancheta desfăşurată de DSP, e vorba de o persoană de la Direcţia Financiar- Contabilă şi alte 3 de la Direcţia Contencios, una dintre persoane de la Direcţia de Contencios fiind rudă cu cea de la Direcţia Financiar-Contabilă deci e posibil ca de fapt contaminarea să se fi făcut într-un mediu social şi după aceea dezvoltată în minister. Cert este că sunt un grup de oameni, de contacte din minister care au contacte şi în afara ministerului în cadrul de familie, viaţă socială etc. Din fericire, cercul de contacte este comun, deci sperăm ca să nu crească acest număr de persoane contaminate sau chiar dacă se mai adaugă pe listă astfel de persoane să nu fie un număr foarte mare.

Redactor: Aţi cerut cumva testări sau aţi solicitat testări pentru alţi angajaţi ai Ministerului Justiţiei?

Cătălin Predoiu: Da, din prima clipă noi am luat toate măsurile legale şi am făcut cererile legale în acest sens, inclusiv cu Direcţia de sănătate Publică. Posibil să fie testaţi cei din cele două direcţii şi evident au fost testate persoanele confirmate pentru că în felul ăsta s-a şi aflat şi eventual persoanele care vor veni să lucreze fizic în minister. Aşteptăm poziţia DSP dar în orice caz va proceda conform legii şi politicilor Ministerului Sănătăţii. Pot să vă mai spun că în minister sunt luate încă de o lună şi mai bine măsuri de protecţie, de igienă, se lucrează în condiţii standard, pe care le vom menţine în continuare. Starea lor de sănătate e bună, am discutat cu 3 dintre ei personal, ieri, şi au avut simptome uşoare, respectiv ieri erau asimptomatici, deci stare bună. Cu al patrulea nu am discutat încă pentru că abia aseară târziu am aflat, o să iau legătura şi cu acea persoană.

Redactor: Sunt la domiciliile lor sau internaţi?

Cătălin Predoiu: Trei dintre ei sunt la domiciliu, unul a optat pentru internare pentru că înţeleg că are şi soţia, vrea s-o protejeze pentru că e însărcinată şi a preferat internarea. Şi vom urmări situaţia în continuare. Deci trăgând linie, cele 3-4 persoane sunt în stare bună în acest moment, ţinem legătura cu ele, li se acordă asistenţă medicală. Ministerul este funcţional, la capacitate, cu precizarea că foarte mulţi dintre angajaţi sunt la domiciliu şi lucrează la distanţă. Conducerea ministerului este la datorie, vine la minister şi lucrează.

Redactor: Din discuţie îmi dau seama că dvs n-aţi intrat în contact cu nici unul dintre cei patru, nu?

Cătălin Predoiu: Nu, nu am intrat în contact cu nici unul dintre cei patru.

Redactor: Mulţumesc foarte mult, domnule ministru, pentru toate aceste detalii.