Print

Activităţi ale Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar pe perioada deţinerii Preşedinţiei de către Ministerul Justiţiei 2020-2021

5 martie 2021

În data de 5 martie 2021, domnul secretar de stat Alexandru-Paul DIMITRIU a condus în calitate de Președinte lucrările celei de-a doua sesiuni ordinare a Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU), organizată sub preşedinţia Ministerului Justiției.

Agenda reuniunii s-a axat pe necesitatea modificării și actualizării Planului de activități al CNDIU pe perioada deținerii Președinției Comisiei de către Ministerul Justiției 2020-2021, având în vedere efectele pandemiei generate de virusul SARS-COV 2. Totodată au avut loc discuții pe marginea formei consolidate a Raportului voluntar privind implementarea dreptului internațional umanitar în legislația internă a României.

17 septembrie 2020

Sesiunea ordinară a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar, sub președinția Ministerului Justiției

Secretarul general al Ministerului Justiției, doamna Elena PETRAŞCU, a prezidat joi, 17 septembrie a.c., sesiunea ordinară a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU).

În cadrul reuniunii, Comisia a aprobat calendarul reuniunilor viitoare și Planul de Activităţi al Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar pe perioada deţinerii Preşedinţiei de către Ministerul Justiţiei 2020 – 2021.

A fost, de asemenea, discutat, un prim proiect al Raportului voluntar privind implementarea dreptului internațional umanitar în România.

4 septembrie 2020

Ministerul Justiției a încheiat un acord de colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România

În data de 4 septembrie, Ministerul Justiției a încheiat un acord de colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (S.N.C.R.R). Scopul acestui acord este facilitarea cooperării dintre MJ și S.N.C.R.R în domeniul dreptului internaţional umanitar.

Acordul a fost semnat în contextul deținerii de către Ministerul Justiției a președinției Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar, în perioada 2020-2021.

Parteneriatul constă în organizarea de diferite activități cu caracter educațional (instruire, traininguri, cursuri, mese rotunde) în domeniul dreptului internațional umanitar. De asemenea, se vor avea în vedere și diferite activități în domeniul cercetării științifice, precum promovarea de proiecte comune cu caracter interdisciplinar la nivel național și internațional.

Acordul de colaborare a fost semnat pe o perioadă de un an, cu posibilitate de a fi prelungit.