Print

Comunicat de presă

Profesioniştii din domeniul dreptului au participat, luni, 15 mai 2017, la sediul Ministerului Justiţiei, la dezbaterea publică a proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 268/2009 privind Codul Penal, a Legii 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, pentru completarea art. 79 din legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum şi pentru completarea articolului 31 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, proiecte ce au fost afişate pe site-ul Ministerului Justiţiei la data de 19 aprilie 2017.

La dezbateri au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, reprezentanți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Asociația Forumului Judecătorilor din România, Uniunea Națională a Barourilor din România și Asociația Procurorilor din România. De asemenea, au participat și avocați din Baroul București.

Dezbaterile s-au axat pe aspectele practice ale modificărilor legislative ce urmează să fie transmise Guvernului și ulterior Parlamentului României.

Proiectul de lege pe care îl avem în față și pe care îl voi trimite săptămâna aceasta la Guvern și apoi la Parlament are ca obiectiv declarat modificarea Codului Penal, Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curții Consituționale plus transpunerea celor două directive. Cu ocazia consultării prealabile am primit propuneri realmente valoroase de modificare Codului Penal și de Procedură Penală”, a declarat domnul Tudorel Toader, Ministrul Justiției.

De asemenea, domnul ministrul a arătat că o parte dintre propunerile primite de Ministerul Justiției ies din limita obiectului de reglementare, respectiv de punere în acord a legislației din domeniul penal cu deciziile Curții Constituționale şi a directivelor europene. Aceste propuneri urmează să fie valorificate în momentul în care vor fi analizate cele patru coduri Penal, de Procedură Penală, Civil și de Procedură Civilă.

Legat de confiscarea extinsă, în cursul dezbaterilor, o parte dintre participanți au solicitat modificarea pragului de patru ani, minimul pedepsei de la care se pot aplica prevederile legislative. Paricipanţii au motivat că există infracțiuni care generează produs infracțional care nu ar urma să intre în sfera instituției confiscării extinse.

În cadrul dezbaterii, participanţii au solicitat ca definirea unor reglementări să fie mai clară astfel încât să nu existe interpretări difefite ale practicienilor şi nici situaţii de practică neunitară ale instanţelor de judecată.

Domnul ministru Tudorel Toader a precizat și faptul că procesul legislativ este unul complex, iar reglementările finale vor fi dezbătute în Parlamentul României astfel că i-a invitat pe participanți să se înscrie și la dezbaterile pentru conferința „Cine face politica penală în România” ce va avea loc la Palatul Parlamentului.