Print

Comunicat de presă cu privire la Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020-2024

Hotărârea privind aprobarea Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020 – 2024, a fost aprobată în ședința de Guvern de miercuri, 27 mai 2020. (Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/NF-49.pdf)

 Documentul strategic vizează reintegrarea funcțională a persoanelor puse în libertate din detenție, în mediul familial, în comunitate și pe piața muncii prin consolidarea, optimizarea și dezvoltarea mecanismelor legale și procedurale.

 Noua strategie pune accent pe cointeresarea autorităților administrației publice locale și particularizarea unor servicii de suport social, disponibile pe plan local, destinate persoanelor revenite în comunitate, cu risc de marginalizare socială.

 Implementarea Strategiei este în măsură să fundamenteze și să consolideze abordarea sistematică și integrată trans-instituțională, astfel încât persoanele private de libertate să primească suportul necesar în vederea prevenirii recidivei.

 Actul normativ reprezintă rezultatul unui demers comun al grupului de lucru alcătuit din reprezentanții instituțiilor partenere: Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor, Direcția Națională de Probațiune, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății.