Print

Comunicat de presă în urma întâlnirii Ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu delegația misiunii pentru evaluarea MCV

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, s-a întâlnit marți, 11 februarie 2020, cu delegația Comisiei Europene, aflată în misiune în România, în perioada 10-12 februarie 2020. Au fost prezentate progresele înregistrate în ultimele 3 luni pentru îndeplinirea recomandărilor din ultimul raport MCV (octombrie 2019).

Ministrul Justiției a prezentat, pe larg, procedura de selecție a procurorilor pentru ocuparea pozițiilor de top și middle management din cadrul Ministerului  Public, o procedură robustă, transparentă, bazată pe criterii obiective. Partenerii de discuție au apreciat modalitatea în care s-a derulat procedura de selecție.

Ministrul Cătălin Predoiu a explicat contextul și filosofia care au stat la baza elaborării proiectului de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Lidia Barac, secretar de stat, a prezentat, în context, cifre statistice relevante, care pledează în favoarea soluției legislative preconizate.

Proiectul se află în dezbatere publică și se așteaptă ca magistrații să își exprime opinia asupra acestuia, în scopul îmbunătățirii textului.

Reprezentanții Comisiei Europene au amintit inițiativa „Ciclului european de evaluare a statului de drept” pentru toate statele membre (Rule of Law mechanism) și au precizat că expertiza României va putea fi valorificată în definirea domeniului de aplicare al acestui nou instrument. Ministrul Justiției a exprimat întreaga deschidere pentru dialog și contribuții substanțiale în procesul de reflecție care va demara în cursul acestei luni.