Print

Comunicat de presă la finalul întâlnirii între ministrul Justiției și reprezentanți ai grefierilor

Ministrul Justiției, Raluca Prună, s-a întâlnit astăzi, 7 octombrie, cu reprezentanți ai grefierilor prezenți la mitingul organizat de Federaţia Projust.

La discuții au luat parte membrii afiliați și neafiliați federației sindicale si reprezentanți ai Ministerului Justiției.

 

În urma consultărilor s-au agreat următoarele:

Regulamentul de ordine interioară al instanțelor

Personalul auxiliar va transmite Ministerului Justiției propuneri și observații privind regulamentul, în principal cu privire la termenele de efectuare a lucrărilor și corelarea cu termenele din legislația primară. Ministerul Justiției va analiza aceste propuneri și va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Statutul personalului de specialitate

Ministerul Justiției va iniția o nouă procedură legislativă, pe baza proiectului de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, promovat în anul 2011.

Salarizarea unitară la nivel național

Ministerul Justiției va sprijini curțile de apel în determinarea unitară a nivelului de salarizare, eliminând discrepanțele existente în prezent între acestea.

Întrucât problemele expuse necesită consultări și cu alte organizații sindicale ale acestei categorii de personal, precum și cu reprezentanți ai personalului neafiliat organizațiilor sindicale, în ultima săptămâna a lunii octombrie Ministerul Justiției va programa o întâlnire cu participarea acestora.  La întâlnire vor fi invitați reprezentanți ai CSM și ai Școlii Naționale de Grefieri.