Print

Comunicat de presă la finalul vizitei de lucru a delegaţiei Ministerului Justiţiei în Republica Moldova

Ministrul Justitiei, Raluca Alexandra PRUNĂ şi secretarul de stat, Adrian BABOI-STROE, şi-au încheiat vizita de lucru în Republica Moldova din perioada 24-26 august.

Pe parcursul vizitei, cei doi oficiali români au avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii intituţiilor moldovene din domeniul justiţiei: preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai POALELUNGI, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru TĂNASE, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, adjunctul Procurorului General, Eduard HARUNJEN, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel CHETRARU şi Procurorul Şef, Viorel MORARI.

Anterior acestor întâlniri, semnarea Planului de acţiuni dintre cele două ministere, a venit în întâmpinarea aniversării suveranităţii moldovene şi a colaborării interstatale, ocazie cu care ministrul PRUNĂ a declarat: „Este foarte simbolică ziua în care semnăm acest plan de acţiuni, întrucât în 27 august sărbătoriţi un sfert de veac de independenţă şi, totodată, consacrăm cei 25 de ani de relaţii bilaterale nemijlocite între Republica Moldova şi România”.

Cu ocazia acestei vizite, ministrul PRUNĂ şi omologul său, Vladimir CEBOTARI, au agreat şi promovat, organizarea in luna noiembrie a forumului România-Republica Moldova.

Totodată a fost adusă în discuție întrunirea, la Bucuresti, în perioada 12-13 octombrie, a reprezentanţilor Comisiei Naţionale de Drept Internaţional umanitar din România şi a Comitetului naţional de consultanţă şi coordonare a punerii în aplicare a dreptului umanitar din Republica Moldova.

Atat ministrul Justitiei, cât şi Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie din Republica Moldova, au solicitat detaşarea de specialişti români în comisiile de admitere, evaluare şi promovare a magistratlor moldoveni. Ministrul Prună a afirmat că va înainta Consiliului Superior al Magistraturii din România această propunere.

Cu ocazia întâlnirii cu Procurorul General adjunct, Procurorul Șef Anticorupţie şi directorii Centrului Naţional Anticorupţie, partea română a subliniat încă o dată, necesitatea continuării luptei împotriva corupţiei în Republica Moldova, dar şi intenţia de a oferi expretiză în procesul de redactare a noii strategii anticorupţie. Toţi partnerii din cadrul discutiilor de la sediul Parchetului General din Republica Moldova au în vedere inclusiv stabilirea de măsuri concrete şi chiar incheierea  unor noi documente de sprijin în acest sens.

De asemenea, secretarul de stat, Adrian BABOI-STROE, a discutat în cadrul unor întâlniri cu reprezentanţi ai Serviciului de Stare Civilă despre îmbunătăţirea cooperării nemijlocite şi creşterea siguranţei în cadrul procesului de obţinere a cetăţeniei române.

Foto/video