Print

Comunicat de presă la finalul vizitei directorului AGRASC, Charles Duchaine, la București

În perioada 12-15 aprilie 2016, a avut loc cea de-a doua vizită oficială la București a directorului general al Agenției pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate din Franța (AGRASC), Charles Duchaine.

Vizita a fost organizată cu sprijinul Ambasadei Franței la București și cu implicarea magistratului francez delegat la București, doamna Mona Popescu.

Această vizită se înscrie în seria întâlnirilor bilaterale cu directorul AGRASC pe care Ministerul Justiției le-a avut în ultimii ani pentru a realiza un schimb de experiență în domeniul recuperării creanțelor provenite din infracțiuni. Ministrul Justiției, a efectuat o vizită la sediul AGRASC din Paris în data de 17 martie 2016, cu ocazia Conferinței Ministeriale a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Programul vizitei de la București a inclus o întrevedere cu ministrul justiției, Raluca Alexandra Prună, secretarul de stat Adrian Baboi-Stroe și directorul Oficiului Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni din cadrul Ministerului Justiției, Cornel Călinescu. De asemenea, directorul general AGRASC a avut întrevederi și cu reprezentanți ai ANAF, precum și cu procurori din cadrul DIICOT și DNA. Printre altele, la întâlniri s-a discutat despre evoluția cooperării bilaterale în privința transmiterii și executării ordinelor de sechestru și confiscare.

Informații generale

Franța este un partener de încredere al României și una din țările care au servit drept model de bune practici pentru înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

ANABI a fost înființată la sfârșitul anului 2015 prin Legea nr. 318/2015 și urmează a fi operaționalizată în luna iunie 2016. În prezent Ministerul Justiției lucrează la elaborarea legislației secundare și a finalizat proiectul de Regulament de Organizare și Funcționare al ANABI, urmând ca acesta să fie supus adoptării Guvernului României.

Încă de la înființarea AGRASC, în 2011,  au fost obținute rezultate vizibile, susținute și de cifre: din cele peste 45.000 de dosare soluționate  au rezultat peste 87.000 de bunuri confiscate care au generat un profit de peste 100 de milioane de euro. Scopul unei asemenea agenții nu este atât profitul statului, cât, mai degrabă, împiedicarea infractorilor de a se bucura de venituri ilicite.