Print

Comunicat de presă privind întâlnirea bilaterală a ministrului justiției, domnul Tudorel TOADER, cu Comisarul pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen, doamna Věra JOUROVÁ

În cadrul dialogului constant cu Comisia Europeană pe teme de actualitate din domeniul politicilor UE în materie de justiție, ministrul justiției, domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, și secretarul de stat, doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, au avut astăzi, 7 noiembrie 2017, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu Comisarul pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen, doamna Věra JOUROVÁ.
Una din temele discutate a vizat inițiative legislative actuale de pe agenda miniștrilor justiției din UE, cum ar fi recunoașterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare și de confiscare.
Ministrul justiției a prezentat în detaliu măsurile legislative și nelegislative care au fost luate sau care urmează să fie luate pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție din penitenciare: legea privind recursul compensatoriu, executarea pedepselor sub supraveghere cu brățară electronică, renovarea spațiilor de detenție existente și construirea de noi penitenciare, elaborarea și prezentarea în cursul lunii noiembrie a unei foi de parcurs pentru conformarea cu Decizia pilot a CEDO.
Ministrul justiției a prezentat, de asemenea, stadiul procedurii interne și evoluțiile în ceea ce privește modificarea legilor justiției: Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor; Legea 304/2004, privind organizarea judiciară; Legea 317/2004, privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.