Print

Comunicat de presă privind întâlnirea Ministrului Justiţiei cu delegaţia Institutului Internațional pentru Justiție Penală și Drepturile Omului Siracusa din Italia

În data de 23 februarie 2018, domnul prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, a avut o întrevedere cu domnul Filippo MUSCA, Director adjunct al Institutului Internațional pentru Justiție Penală și Drepturile Omului Siracusa.

Întâlnirea a avut ca obiect discutarea proiectului “Întărirea luptei împotriva comerțului ilicit în Europa de Sud-Est”, care vizează întărirea răspunsurilor justiției penale la comerțul ilicit în Europa de Sud-Est, inclusiv prin consolidarea capacităților instituțiilor guvernamentale. Proiectul se va derula în 12 țări (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Turcia), pe o durată de doi ani și se va concentra pe sectoarele comerțului ilicit predominante în aceste țări și în regiune.

Cu această ocazie au fost punctate obiectivele proiectului, respectiv identificarea problemelor practice și a obstacolelor în combaterea comerțului ilicit la nivel național și regional, dezvoltarea unor recomandări intersectoriale inovatoare pentru întărirea răspunsului justiției penale la comerțul ilicit și promovarea armonizării regionale, precum şi întărirea capacităților organelor cu atribuții în realizarea justiției penale în combaterea comerțului ilicit și a infracțiunilor asociate.

În acelaşi cadru au fost purtate discuţii aplicate referitoare la problematica comerţului ilicit, atât din perspectiva implicării ministerului în studiile științifice realizate la nivel national şi regional şi a modalităţii de desfășurare a acestora, cât şi din punct de vedere al participării la activitățile de formare organizate de Institut şi implicarea în aplicarea eventualelor recomandări formulate de către acesta.