Print

Comunicat de presă privind reuniunea Comisiei MCV

În data de 7 septembrie 2017, începând cu ora 10, la sediul Ministerului Justiției, a avut loc reuniunea Comisiei MCV, constituită prin HG nr. 216/2012 privind accelerarea implementării obiectivelor de referință prevăzute în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Comisia MCV a fost convocată de ministrul justiției, în vederea pregătirii misiunii MCV ce va avea loc în perioada 18-21 septembrie 2017.
Lucrările Comisiei MCV au fost conduse de ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel TOADER. La lucrările Comisiei au participat: doamna Marieta SAFTA, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, domnul Victor NEGRESCU, ministru delegat pentru afaceri europene, doamna Mariana GHENA, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Gabriela Elena BOGASIU, vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație şi Justiție, domnul Augustin LAZĂR, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, doamna Laura Codruța KOVESI, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Bogdan STAN, președinte al Agenției Naționale de Integritate, domnul Cornel Virgiliu CĂLINESCU, director general al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Ministerului Afacerilor Interne, precum și reprezentanți din cadrul compartimentelor relevante din Ministerul Justiției.
Au fost discutate și agreate agenda misiunii MCV, modul de întocmire a contribuțiilor la elaborarea raportului de progrese și stadiul contribuțiilor fiecărei instituții, stadiul progreselor realizate, probleme întâmpinate și modul de soluționare a acestora.
Toți cei prezenți au exprimat angajamentul de cooperare și de unire a eforturilor pentru realizarea obiectivului comun de îndeplinire a recomandărilor MCV și de finalizare a acestuia cât mai curând posibil.
Ministrul delegat pentru afaceri europene, domnul Victor NEGRESCU, a subliniat că, în calitatea sa de coordonator al afacerilor europene, va continua să mențină un dialog intens cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru prezentarea progreselor României în domeniile vizate de MCV. A reafirmat angajamentul de strânsă cooperare interinstituțională și de construire a unui mesaj unitar și coerent, fiind amintit scopul Guvernului României de a lua toate măsurile ce se impun pentru finalizarea MCV înainte de preluarea de către România a președinției rotative a Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019.
Toți reprezentanții instituțiilor participanți la întâlnire au realizat prezentări ale progreselor înregistrate în mod corespunzător fiecărei recomandări din Raportul MCV și competențelor specifice.
Domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, a enunțat, cu titlu de concluzii, următoarele etape ale pregătirii misiunii MCV ce va avea loc în a doua jumătate a acestei luni. S-a agreat de către participanți abordarea unitară în privința acțiunilor vizând problematica MCV.