Print
Sursa: Reprezentanța permanentă a României pe lângă Uniunea Europenă
Sursa: Reprezentanța permanentă a României pe lângă Uniunea Europenă

Comunicat de presă referitor la participarea domnului Tudorel TOADER, ministrul justiției la reuniunea Comisiei Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European

Ieri, 22 martie 2017, domnul Tudorel TOADER, ministrul justiției, a participat la dezbaterile organizate la Bruxelles în cadrul Comisiei Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European, în prezența oficialilor europeni, reprezentanți ai societății civile și mass media.

Cu această ocazie, oficialul român a prezentat poziția Guvernului României cu privire la recentele modificări legislative și la angajamentele României ca stat membru al Uniunii Europene.

În acest sens, domnul Tudorel TOADER a precizat că la Ministerul Justiției sunt în curs de elaborare proiecte de legi pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale și a directivelor cu termen depășit.

Referitor la suprapopularea penitenciarelor, oficialul român a subliniat faptul că măsura grațierii nu este unica soluție pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul penitenciar, sens în care Ministerul Justiției va veni cu măsuri complementare, care vor fi supuse dezbaterii Parlamentului.

“Am solicitat și solicit fiecărei puteri, autorități și instituții să rămână în matca constituțională. Arhitectura statului de drept este clară, dar aceasta trebuie cunoscută și respectată.”

La întrebările europarlamentarilor referitoare la modificarea legislației penale și a pașilor de urmat, domnul Tudorel TOADER, ministrul justiției, a adus clarificări cu privire la conținutul deciziei pronunțate de Curtea Constituțională a României (CCR) privind O.U.G. nr. 13/2017, demersurile viitoare ale Ministerului Justiției pentru compatibilizarea legislației cu deciziile CCR, posibilele soluții pentru degrevarea penitenciarelor, precum și următorii pași în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Mai mult, oficialul român a precizat că nu vor fi adoptate ordonanțe de urgență în domeniul drepturilor fundamentale.