Print

Întrevederea ministrului justiției, Tudorel TOADER, cu doamna Gabriella BATTAINI – DRAGONI, Secretar General Adjunct al Consiliului Europei

În contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Justiției, în colaborare cu Consiliul Europei (Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice din București), organizează Conferința “Justiție penală în spațiul cibernetic”.

Cu acest prilej, în data de 26 februarie 2019, ministrul justiției, Tudorel TOADER, a avut o întrevedere cu doamna Gabriella BATTAINI – DRAGONI, Secretar General Adjunct al Consiliului Europei.

Cu această ocazie, a fost reiterată cooperarea excelentă dintre România și Consiliul Europei în domeniul criminalității informatice, cooperare care durează de mai bine de 15 ani. Secretarul General adjunct a mulțumit pentru sprijinul constant și expertiza furnizată de autoritățile competente din România în activitățile de asistență tehnică organizate de Consiliul Europei.

A fost subliniată necesitatea coordonării procesului de negociere a pachetului legislativ e-evidence în domeniul obținerii probelor electronice, care are loc la nivelul Uniunii Europene sub Președinția română a Consiliului Uniunii Europene și negocierea celui de-al doilea Protocol adițional la Convenția privind criminalitatea informatică. Concluzia a fost aceea că sunt necesare soluții coerente și complementare atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel global, în beneficiul tuturor statelor.

Cei doi demnitari au abordat și alte subiecte de interes pentru cooperarea dintre România și Consiliul Europei, cum ar fi: prevenirea corupției în domeniul sportului, necesitatea protecției persoanelor cu vulnerabilități, susținerea de către România pe parcursul deținerii Președinției la Consiliul UE a unor convenții ale Consiliului Europei.

Secretarul General Adjunct a mulțumit pentru cooperare și pentru organizarea evenimentului, iar ministrul justiției a reiterat disponibilitatea părții române de a identifica cele mai bune soluții pentru dezvoltarea cooperării cu Consiliul Europei și găsirea celor mai bune formule pentru transpunerea standardelor europene.

Întrevederea a constituit un bun prilej pentru consolidarea relațiilor juridice dintre cele două părți.