Print

Declarația Ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, în cadrul conferinței de presă din data de 28 noiembrie 2019

„Bună ziua,

Bine aţi venit la conferinţa de presă a Ministerului Justiţiei. Este prima conferinţă din acest mandat.

Intenţionez să avem o colaborare bună, în interesul unei bune informări a cetăţenilor.

Am transmis în această dimineaţă Procurorului General Interimar o scrisoare prin care, în temeiul competențelor legale ale Ministerului Justiţiei (Art. 69 alin. 3 din Legea 304/2004 prevede că ministrul Justiţiei poate să ceară procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii), am îndrumat ca Ministerul Public să abordeze structurat, planificat, energic şi competent crima organizată, traficul de persoane, de droguri, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile la regimul silvic.

Am simțit nevoia unui astfel de semnal instituţional pentru că observăm cu ochiul liber cum proliferează infracţiunile de violenţă.

Prin faptele lor, infractorii dau semne clare că nu mai au frică de lege şi de oamenii legii. Cetăţenii, mai ales femeile, bătrânii şi copiii, au fost în ultima perioadă victimele unor infracţiuni abominabile. Presa şi-a făcut datoria şi le-a relatat.

Oameni nevinovaţi, mari sume de bani în numerar, valori materiale şi culturale, dispar şi sunt traficate şi scoase din ţară.

Se instalează în societate un sentiment de nesiguranţă printre cetăţenii cinstiţi şi de siguranţă şi confort penal printre infractori.

Nu ne putem permite să devenim o ţară de destinaţie infracţională.

Cer Ministerului Public o ripostă fermă în faţa acestei îndrăzneli în creştere a infractorilor.

Interlopii, traficanţii, proxeneţii, corupţii, organizaţi în grupuri sau individual, să fie din nou confruntaţi energic, loviţi devastator, descurajaţi, anihilaţi judiciar.

Braţul ferm al legii să fie din nou simţit de toţi cei care şi-au pus în minte să facă din România un paradis al infractorilor.

Ştiu că în ultimii ani s-a încercat slăbirea legilor penale şi procurorii au fost blamaţi în masă pentru unele greşeli, abuzuri sau eşecuri în instanţă, dar nu împărtăşesc culpabilizarea lor în masă.

În ansamblu, corpul de procurori are valoare, să o probeze!

Să probeze curaj şi determinare, profesionalism şi rigoare procedurală.

Societatea aşteaptă acţiune eficientă din partea procurorilor. Defetismul nu este o opţiune.

Problema e clară: ori câştigă infractorii, ori câştigă partea cinstită a societății.

Pentru Ministerul Justiţiei nu există decât o soluţie acceptabilă: legea să fie aplicată, iar cei care atentează la viaţă, libertatea, siguranţă şi proprietatea cetăţeanului să fie trimişi în faţa judecătorului cu probe solide. Produsele infracţiunii să fie sechestrate asigurator, astfel încât în caz de condamnare, infractorii să fie şi deposedaţi de ceea ce au câştigat prin infracţiuni.

Aştept rezultate.

În acelaşi timp, ştiu că o altă cauză a acestei tendinţe este starea de provizorat şi de interimat în sistemul Ministerului Public.

De aceea, imediat după preluarea mandatului am început să lucrăm la procedura de selecţie a propunerilor de procurori de rang înalt, pentru a fi înaintate Secţiei de Procurori a CSM pentru aviz şi Preşedintelui României pentru eventuala numire.

Pe data de 2 decembrie, Ministerul Justiţiei va lansa această procedură de selecţie, în prima fază pentru funcţia de Procuror General, Procuror Şef DNA şi Procuror Şef DIICOT.

La scurt timp după, vom lansa procedura şi pentru celelalte funcţii de conducere pentru care Ministerul Justiţiei formulează propuneri.

  1. Legile justiţiei

Ministerul Justiţiei cere Parlamentului României să proroge până la 1.01.2021 prevederile privind schema de pensionare anticipată a magistraţilor, trecerea de la completele de 2 la 3 judecători, trecerea la o şcolarizare de la 2 la 4 ani la INM. Cerem Parlamentului să adopte această prorogare până la încheierea actualei sesiuni. Săptămâna viitoare vom participa la şedinţa Comisiei Juridice din Senat şi sper într-o soluţie bună pentru sistemul judiciar.

Am fundamentat această poziţie atât pe analiza internă la nivelul conducerii ministerului, cât şi pe baza consultărilor pe care le-am desfăşurat şi le desfăşurăm în continuare în sistemul judiciar. Ministerul are în această privinţă o poziţie comună cu cea exprimată de CSM, care ne-a comunicat şi în scris un punct de vedere.

MJ a desfăşurat în săptămânile anterioare, inclusiv în această săptămână, un proces cuprinzător de consultări intense în sistemul judiciar privind unele modificări la legile justiţiei. Aceste consultări rapide şi intense au fost făcute fie în cadrul unor întâlniri directe, fie prin schimb de scrisori la iniţiativa MJ.

Astfel, am avut personal întâlniri în cadrul sistemului judiciar după cum urmează:

  • Şedinţa Informală cu Plenul CSM,
  • Şedinţe Informale cu Secţia de Procurori a CSM şi Secţia de Judecători,
  • Întâlniri cu asociaţiile care ne-au solicitat acest lucru,
  • Întâlniri cu Preşedinta CSM, Procurorul General, Procurorul Şef DNA.

De asemenea, MJ a lansat şi o cuprinzătoare consultare rapidă scrisă cu CSM, instanțe, parchete şi asociații profesionale. Vom continua.

Ministerul Justiţiei va lansa în perioada imediat următoare consultări cu Comisiile Juridice ale celor două Camere şi cu grupurile parlamentare.

  1. ANP

Fără a fi o temă principală pentru agenda MJ legată de ANP, dar constatând interesul ridicat al presei faţă de subiect, în interesul unei bune informări a opiniei publice, vă comunic că nota de informare elaborată de conducerea ANP privind acordarea unei permisii cetăţeanului Liviu Dragnea, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate la Penitenciarul Rahova, conchide că această permisie a fost acordată regulamentar.

Cu toate acestea, pentru a elimina orice suspiciune cu privire la corectitudinea acestei proceduri, fără a pune la îndoială concluziile notei, dar pentru o deplină lămurire a aplicării legii, am decis efectuarea unui control suplimentar la Penitenciarul Rahova şi la nivelul ANP, cu următoarele obiective:

  • Legalitatea acordării permisiei cetățeanului Liviu Dragnea, dar şi
  • Controlul sistemic de acordare a acestor permisii.

Acest al doilea obiectiv, care are în vedere aplicarea acestui tip de recompensă pe întreg sistemul, urmărește să lămurească dacă:

  • Legea se aplică la fel pentru toţi deţinuţii,
  • Dacă recompensele se aplică în condiţii de integritate depline în sistem.

Vă mulțumesc”