Print

Cooperare judiciară internațională: 6.000 de cazuri în atenția MJ, pe timpul pandemiei de COVID-19

Pe perioada restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, Ministerul Justiției și-a exercitat fără discontinuități atribuțiile în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală, respectiv, civilă.

Cooperarea judiciară acoperă toate formele de colaborare între autoritățile judiciare din România și cele din străinătate, precum procedurile de extrădare, cele de transfer de persoane condamnate, obținerea pensiei de întreținere din străinătate etc.

Concret, Ministerul Justiției cooperează cu un număr de peste 120 de state atât din Europa, cât și din întreaga lume.

În perioada 16 martie-3 iunie, Ministerul Justiției a efectuat aproximativ 6.000 de lucrări în diferite cauze, între care menționăm 231 de demersuri în materie de extrădare, 863 în materia mandatului european de arestare, 357 privind obținerea de pensii de întreținere în /din străinătate, 161 de lucrări cu privire la aspecte civile ale răpirii internaționale de copii, 825 de lucrări cu privire la transferul de persoane condamnate, 213 comunicări de acte judiciare/extrajudiciare în străinătate - penal și civil, 226 de comunicări de acte judiciare /extrajudiciare din  străinătate - civil, 124 de comunicări acte judiciare/extrajudiciare din străinătate-penal, 129 cereri de obținere de probe-civil, 288 cereri de obținere de probe-penal.

„Ministerul Justiției a depus eforturi susținute pentru a nu exista discontinuități, pe perioada restricțiilor impuse de pandemia cu COVID-19, în ceea ce privește cooperarea judiciară. Răspunsul autorităților din România a fost exemplar, ca de altfel și al celor internaționale în toate lucrările pe care le-am avut de procesat. Încrederea de care ne bucurăm în relația cu partenerii interni și internaționali a fost unul dintre factorii cheie ai reușitei demersurilor noastre”, a precizat directoarea Direcției Drept Internațional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției.