Print

Declarația ministrului justiției, Raluca Prună, cu ocazia vizitei ministrului spaniol al justiției, Rafael Catalá

In primul rând doresc să mulțumesc ministrului spaniol, Rafael Catalá, pentru vizita pe care o face în România.

A fost un bun prilej să discutăm chestiuni de interes comun ce țin atât de agenda noastră internă, cât și de agenda comună, europeană, la care lucrăm împreună în cadrul consiliilor Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Am abordat astăzi mai multe subiecte: eficiența funcționării sistemului judiciar în cele două state; organizarea instanțelor; funcționarea organelor de aplicare a legii în general; cooperarea judiciară în materie civilă și penală. Am discutat de asemenea despre consolidarea infrastructurii penitenciare și despre problemele pe care statul român, și nu numai, le are în această privință.

Spania, alături de alte state membre cum ar fi Italia, are o comunitate numeroasă de cetățeni români. Am abordat chestiuni care privesc probleme specifice unei astfel de comunități, cum ar fi cele ce țin de încredințarea minorilor în situația în care familiile mixte se despart.

Sunt convinsă că subiectele abordate astăzi reprezintă începutul unei colaborări care va continua la nivelul serviciilor tehnice ale celor două ministere și cred că vom putea lucra împreună în continuare în cadrul consiliilor Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, inclusiv în ceea ce privește demersul început de România cu privire la un orizont de ridicare a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Spania este un partener tradițional al României, fiind unul dintre Statele Membre care a oferit constant sprijin României în perioada de pre-aderare. România și Spania au lucrat împreună pe subiecte importante cum ar fi lupta împotriva corupției - actualul DNA a fost creat printr-un program bilateral cu Fiscalía Anticorrupción - și sistemul penitenciar - un dialog care sperăm că va continua.

În încheiere aș vrea să reafirm interesul meu de a continua cooperarea bilaterală cu Spania și sper că vom continua dialogul nostru într-un mod eficient pentru a avansa pe temele aflate pe agenda europeană.