Print

Declarațiile Ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, în cadrul ședinței Comisiei Juridice, din data de 03.12.2019, a Camerei Deputaților, care a avizat pozitiv Propunerea legislativă de abrogare a Legii nr.169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013, privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Domnule Președinte, Stimați Colegi,

În urmă cu o lună de zile, exact în această sală, spuneam că Ministerul Justiției va sprijini abrogarea recursului compensatoriu printr-o lege. Poziția Ministerului nu s-a schimbat.

În dezbaterea Comisiei juridice, sunt astăzi pe ordinea de zi două proiecte de lege pentru abrogarea recursului compensatoriu: unul propus de PNL și celălalt propus de USR. Ambele proiecte vizează pe fond același lucru.

Dincolo de aspectele procedurale, sprijinim aceste propuneri legislative, pe care le-am unificat, pentru că, în urma unei redactări defectuoase, aplicarea Legii recursului compensatoriu a condus la creșterea insecurității cetățenilor și pune în pericol siguranța publică. Sprijinim această măsură de abrogare, pentru că, fără a ignora problemele care sunt în sistemul penitenciar și care de prea multă vreme au fost neglijate, trebuie să facem din siguranța cetățenilor o prioritate. Nu există valoare mai mare decât cea a vieții și integrității fizice a cetățenilor acestei țări. Așa cum am spus și acum o lună în fața dvs., spun și astăzi, cea mai bună formulă este adoptarea unei legi de abrogare. Astăzi dimineață, Ministerul Justiției a elaborat un text alături de colegii din Comisia Juridică de la PNL și USR și am ajuns la un rezultat comun.

Colegii din Comisia Juridică vor prezenta și susține în această ședință propunerile pe care le-am agreat. M-aș bucura ca acest text să fie împărtășit și de ceilalți membri ai comisiei. Inclusiv sub aspectul normei tranzitorii.

Noi ne-am concentrat asupra acestei norme tranzitorii pentru a clarifica modul în care este aplicat proiectul, în ipoteza adoptării, de către plenul Camerei.

De ce trebuie abrogată Legea recursului compensatoriu

Pentru corecta informare a opiniei publice, conform datelor primite de la ANP, efectul cel mai sever al aplicării legii recursului compensatoriu a fost dat de prevederea care, în mod irațional, extindea aplicarea legii, de la o cameră cu condiții improprii la întreaga clădire, deși în restul clădirii condițiile erau decente. În acest fel, au beneficiat de prevederile legii inclusiv persoane care erau deținute în condiții decente. ANP nu a avut altceva de făcut decât să aplice o lege care, din păcate, a fost deficitară.

În ceea ce privește propunerea de îmbunătățire a legii și nu de abrogare, vreau să vă amintesc că, pe parcursul unui an de zile, în mod repetat, am sesizat și am cerut îmbunătățirea proiectului de lege și numai in extremis după ce, sistematic, s-a refuzat această discuție, am ajuns la cele două propuneri legislative de abrogare. Așa cum v-a informat și prim-ministrul, domnul Ludovic Orban, mă voi deplasa la CEDO, pentru a avea discuții cu președintele Curții, cu alți judecători de la Curte, ca să le explic, în principiu, un fenomen care a apărut accelerat în ultimele luni în România: creșterea numărului de infracțiuni comise cu violență, cu mare îndrăzneală, inclusiv din partea unora care au beneficiat de prevederile acestei legi. Acest fenomen induce o stare de nesiguranță accentuată în rândul opiniei publice și niciun stat din Uniunea Europeană nu-și poate permite să se joace cu siguranța propriilor cetățeni. Sunt absolut convins că acest fenomen, care nu a fost explicat până acum, va constitui un temei pentru a explora, împreună cu CEDO, o soluție care să asigure atât protecția cetățenilor, cât și timpul necesar pentru a găsi formule de îmbunătățire a condițiilor de detenție în penitenciare. Pe scurt, de a face investiții care nu au fost realizate până acum în sistemul de penitenciar. Aș dori ca CEDO să audă acest mesaj. Guvernul României nu se va mulțumi doar să sprijine această abrogare, promovată de către Parlament, ci va continua lucrările de investiții în sistemul penitenciar. Deja Guvernul a aprobat dublarea capacității sistemului național de probațiune.

O altă problemă ridicată în această comisie și nerezolvată până în prezent: Guvernul a aprobat finanțarea a 615 posturi în Direcția de Probațiune, ceea ce va constitui un argument suplimentar pentru ca aceia care beneficiază sau au beneficiat de prevederile Legii recursului compensatoriu să fie monitorizați în cadrul sistemului de probațiune. Până acum, ne-am concentrat doar asupra problemelor din sistemul penitenciar, și am ignorat ceea ce se întâmplă după ce deținuții sunt eliberați. Poliția a fost slăbită, sistemul de probațiune nu a funcționat, tot lanțul de aplicare a legii, ajungând, în ultimii ani, până la parchete, a avut de suferit. Din această cauză există această îndrăzneală, din ce în ce mai accentuată, în comiterea unor infracțiuni. Voi explica la CEDO, așa cum am stabilit și cu premierul, toate aceste lucruri, pentru că a devenit intolerabilă starea aceasta de nesiguranță și pentru că numărul de infracțiuni comise este mai mult decât îngrijorător.