Print

Întâlnirea domnului prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul Justiției cu delegația parlamentară din Indonezia condusă de domnul Johnson RAJAGUKGUK

Astăzi, 1 august 2017, la sediul Ministerului Justiției, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției și doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, au primit vizita unei delegații parlamentare din Indonezia, condusă de domnul Johnson RAJAGUKGUK, șeful corpului de experți din Camera Reprezentanților a Parlamentului indonezian. La reuniune a participat și Excelența Sa domnul Diar NURBINTORO, ambasadorul Republicii Indonezia la București.

Scopul vizitei a constat în cunoașterea sistemului juridic din România. Discuțiile s-au axat pe procesul de elaborare a actelor normative, cu accent pe activitatea Ministerului Justiției în acest sens.

Ministrul justiției a explicat pe larg etapele de elaborare a unui act normativ, rolul Ministerului Justiției, dar și al altor autorități publice cu competențe în domeniu. În cadrul discuțiilor, delegația română a răspuns întrebărilor referitoare la parcursul unei legi de la inițiativă la aplicare, cu privire la atribuțiile Curții Constituționale precum și cu privire la colaborarea dintre Parlament și Guvern în procesul de adoptare a actelor normative. „O justiție dreaptă, corectă, eficientă așa cum își dorește fiecare cetățean român și deopotrivă cetățean indonezian, trebuie să aibă un sistem judiciar de aplicare a dreptului bine pus la punct și un cadru normativ coerent, fără jurisprudență neunitară”, a declarat ministrul justiției.

În cadrul întâlnirii, domnul ministru a prezentat intenția Ministerului Justiției de a organiza o conferință cu tema Rolul Ministerului Justiției în arhitectura statului de drept, cu participare europeană și internațională. În acest context, a fost lansată către omologul indonezian invitația de participare la eveniment, având în vedere dorința de a intensifica cooperarea bilaterală în domeniul justiției dintre cele două state.

Întrevederea a constituit un bun prilej pentru consolidarea relațiilor de cooperare între cele două state și reafirmarea sprijinului reciproc.