- Ministerul Justitiei - http://www.just.ro/en -

Comunicat de presă la finalul reuniunii între ministrul justiției, Raluca Prună, și secretarul general adjunct al Comisiei Europene

Ministrul Justiției, Raluca Prună, s-a întâlnit marți, 4 octombrie, la București cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou. Cei doi oficiali au discutat despre recomandările cuprinse în rapoartele Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV), și aspecte ce țin de derularea pe viitor a Mecanismului.

La finalul reuniunii Secretarul General adjunct, Paraskevi Michou, a declarat: „Am discutat astăzi cu ministrul Justiției despre progresele înregistrate în aplicarea recomandărilor MCV și despre provocările care se mențin. Am subliniat progresul făcut pentru îndeplinirea obiectivelor MCV. Adoptarea noii Strategii Naționale Anticorupție și a Legii Prevenție constituie repere importante în cadrul legislativ, deschizând calea pentru măsuri care asigură un real succes în prevenirea corupției. În ianuarie 2017 se împlinesc 10 ani de aplicare a MCV. Este un moment bun de a examina recomandările raportului din 2016, dar și de a obține o imagine globală cu privire la progresele obținute de la începutul Mecanismului. Așa cum a declarat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, este o oportunitate de a verifica modul de funcționare al MCV și cum poate fi acesta folosit în viitor pentru a finaliza acest proces prin reformele necesare care vor asigura o direcție sustenabilă.”

De asemenea, ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat: „Am avut o discuție deschisă cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene. Am prezentat nu doar activitățile derulate pe perioada mandatului meu, ci am făcut și un scurt bilanț al ultimilor 10 ani de MCV. Este indiscutabil faptul că Mecanismul a sprijinit eforturile autorităților române pentru dezvoltarea sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției. Pe de altă parte însă, avem o serie de mecanisme interne care au capacitatea de a continua progresele deja înregistrate cu sprijinul MCV (Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar și SNA). După 10 ani de funcționare a MCV este necesar, în opinia noastră, să găsim o strategie realistă de finalizare a mecanismului, cu garantarea sustenabilității și ireversibilității progreselor deja atinse, cu păstrarea actualei arhitecturi instituționale și a cadrului normativ în materia luptei împotriva corupției.”