Print

Declarația ministrului justiției, Raluca Prună, la finalul discuțiilor avute cu Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen

Doamnă comisar Jourová, vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru vizita pe care o faceți la București și pentru dialogul foarte bun pe care l-am avut. Este important pentru România că avem un astfel de dialog nu numai la Bruxelles atunci când ne întâlnim în principal cu ocazia Consiliilor, dar și aici, în capitala României.

Astăzi am discutat despre prioritățile pe care România continuă să le aibă cu privire la reforma justiției în România, am discutat inclusiv despre Mecanismul de Cooperare și Verificare, reiterând faptul că, pentru mine ca ministru și pentru Guvernul României este o prioritate zero să avansăm, mai ales în ceea ce privește condiționalitatea și recomandările. Lucrăm pentru a internaliza pe deplin aceste recomandări din ultimul raport, astfel încât să putem dovedi că societatea românească este o societate matură și că sistemul judiciar din România este unul care a ajuns la un nivel de profesionalism care poate integra toate aceste condiționalități.

România, credem noi, este pregătită să-și asume propria evaluare prin cadrul unor mecanisme proprii care sunt în principal Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar și Planul de Acțiune aferent acestei strategii, dar și Strategia Națională Anticorupție care va fi actualizată anul acesta.

Nu în cele din urmă, am discutat despre Agenda Europeană și despre dosarele promovate în cadrul acestei agende. România este un susținător tradițional al instrumentelor de promovare a unui spațiu de justiție, libertate și securitate consolidat.

Am discutat cu precădere despre proiectele privind procurorul european, România fiind în favoarea unei instituții și a unei abordări foarte ambițioase în acest sens, dar și despre alte proiecte aflate pe agenda europeană care țin de o securitate cât mai mare a cetățenilor europeni, cum ar fi proiectele privind combaterea terorismului sau a spălării banilor.

Nu în cele din urmă, considerăm că proiectul recent promovat de Comisia Europeană cu privire la comerțul online este un instrument important care va face să avanseze piața internă europeană și o va ajuta să-și atingă potențialul pe care a fost creată să-l atingă.

Vă mulțumesc încă o dată și cred că interesele naționale ale României și interesele Uniunii Europene converg în privința acestei agende de libertate, securitate și justiție.

Mulțumesc.

 

Informații generale: Discursul în original