Print

Întrevederea dintre ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, și E.S. domnul Adam SAMBROOK, Vice-ambasador în cadrul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România

În data de 22 februarie 2018  a avut loc, la sediul Ministerului Justiției,  întrevederea ministrului justiției, prof.univ.dr.Tudorel TOADER, și a secretarului de stat, conf. univ. dr. Marieta SAFTA, cu  domnul Adam SAMBROOK, Vice-ambasador în cadrul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, însoțit de doamna Irina COSTACHE, ofițer superior, Secția Politică.

Întrevederea s-a desfășurat în contextul în care România va prelua Președinția Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, perioadă în care va avea loc Brexit-ul.

În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte referitoare la parcursul legilor justiției și stadiul actual al acestora, precum și modificarea codului penal și codului de procedură penală.

Privitor la legile justiției, ministrul justiției a prezentat stadiul actual și etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate și soluțiile legislative constatate ca fiind neconstituționale.

În ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală, ministrul justiției a  prezentat modificările constând în transpunerea în legislația națională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale și a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, precum și modificările pentru punerea în acord a dispozițiilor din coduri cu Decizii ale Curții Constituționale a României.

Întrevederea a constituit un bun prilej pentru consolidarea relațiilor bilaterale și manifestarea dorinței reciproce de a continua buna colaborare dintre cele două state.