Print

Participarea ministrului justiției, Raluca Prună, la deschiderea seminarului de nivel înalt privind consolidarea cooperării dintre state și Curtea Penală Internațională

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a participat luni, 21 martie 2016 la deschiderea seminarului de nivel înalt privind consolidarea cooperării dintre state și Curtea Penală Internațională (CPI), organizat la București în perioada 21-22 martie 2016 de CPI cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

La seminar participă atât oficiali ai ministerelor de justiție și afaceri externe din țările care aparțin Grupului Est-European al Statelor ce au aderat la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale cât și oficiali ai ministerelor de justiție și afaceri externe din țările care încă nu au aderat la Statut. Acestora li s-au alăturat judecătorul Curții Penale Internaționale, domnul Piotr Hofmanski și Grefierul Curții Penale Internaționale, domnul Herman von Hebel.

În discursul său de deschidere, ministrul justiției a menționat progresele României în implementarea Statului de la Roma și a subliniat importanța dezvoltării cooperării cu această instanță, a universalității ei și a consolidării independenței sale. Raluca Alexandra Prună a declarat: ‘’Activitatea Curții Penale Internaționale este esențială atât în prevenirea, cât și în sancționarea persoanelor care au comis infracțiuni grave ce fac obiectul Statutului de la Roma: genocidul, crimele de război și crimele împotriva umanității. Implementarea Statutului Curții, asigurarea universalității sale, a independenței funcționării Curții, dar și a cooperării cu această instanță, precum și între statele parte la Statut, sunt și trebuie sa fie obiective primordiale’’.

Ministrul Justiției a asigurat reprezentanții Curții și invitații la seminar de angajamentul statului român în sprijinirea și dezvoltarea activității CPI.

În marja seminarului, ministrul Raluca Prună a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său georgian, doamna Thea Tsulukiani. La întâlnire a participat si Excelența Sa, domnul Ilia Giorgadze, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Georgiei la București.

Cei doi miniștri au discutat despre posibilitatea dezvoltării cooperării bilaterale dintre cele două ministere prin reînnoirea Acordului de cooperare din 2004. „România are o experiență vastă în reforma justiției și în sens mai larg cu privire la procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a precizat Raluca Prună, subliniind disponibilitatea de a veni în sprijinul autorităților georgiene prin schimbul de bune practici și intensificarea dialogului.