Print

Vizita ministrului justiției, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, în Malaysia – Semnarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Malaysiei privind activități de cooperare juridică și vizita penitenciarului Bentong

În cadrul vizitei în Malaysia, în data de 15 decembrie 2017, delegația Ministerului Justiției, formată din ministrul justiției,  prof.univ.dr. Tudorel TOADER, și secretar de stat,  conf. univ. dr. Marieta SAFTA, împreună cu domnul Constantin –Volodea NISTOR, ambasadorul României în Malaysia și doamna Camelia TUDOSE, prim-colaborator în cadrul Ambasadei, au avut o serie de întrevederi, după cum urmează:

1. Întrevederea cu Procurorul General al Malaysiei, domnul  Tan Sri Dato’ Sri Haji Mohamed Apandi bin Ali, a avut loc în Putrajaya, la  Biroul Procurorului General. Cei doi oficiali au subliniat, în deschiderea reuniunii, necesitatea cooperării dintre România și Malaysia în plan juridic, având în vedere inexistența, până la acest moment, a cadrului juridic bilateral în materie.  Pentru a pune bazele acestei cooperări, cei doi oficiali au semnat Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Malaysiei privind activități de cooperare juridică. Memorandumul  prevede diverse forme de cooperare, cum ar fi: schimb de legislație, experiență și bune practici pe teme de interes comun, vizite reciproce ale reprezentanților din diverse instituții ale sistemului judiciar, promovarea de programe și proiecte de cooperare în domeniul justiției. Totodată, prin semnarea acestui instrument bilateral de cooperare urmează a fi impulsionată  negocierea tratatelor care să reglementeze  cooperarea judiciară în materie penală, respectiv asistență judiciară și extrădare. În vederea finalizării tratatelor, a fost agreată o întrevedere la nivel de experți în România, urmată de vizita Procurorului General al Malaysiei la București, în mai 2018. Memorandumul de cooperare între Guvernul României și Guvernul Malaysiei semnat în data de 15 decembrie 2017, are astfel  rolul de a contribui semnificativ atât la dezvoltarea dialogului bilateral, cât și la promovarea intereselor comune ale celor două state.

2. Întrevederea cu conducerea închisorii Bentong a avut loc la sediul penitenciarului, din statul Pahang. Discuțiile au purtat, cu precădere, asupra problematicii specifice sistemului penitenciar din cele două state.

3. În închisoarea Bentong  se află încarcerat Ionuț Alexandru Gologan, în vârstă de 25 de ani, arestat din 2012 și condamnat în prezent, definitiv, la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri. Delegația română a purtat discuții cu cetățeanul român condamnat, exprimând susținerea în realizarea intereselor legitime, cu respectarea legislației celor două state, în cadrul juridic inițiat prin semnarea Memorandumului.