- Ministerul Justitiei - http://www.just.ro/fr -

Comunicat de presă

În data de 26 aprilie 2017, începând cu ora 9, la sediul Ministerului Justiției a avut loc o dezbatere publică a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr.135/2010 privind Codului de Procedură Penală, pentru completarea articolului 79 din Lege nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum și pentru completarea articolului 31 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, proiect afișat pe site-ul ministerului în data de 19 aprilie a.c.

La dezbatere au participat ministrul justiției, domnul Tudorel TOADER, doamna Marieta SAFTA, secretar de stat, și reprezentanți ai Direcției Elaborare Acte Normative.

Din partea societății civile, și-au anunțat participarea un număr de 9 persoane, dintre care 5 persoane în calitate de reprezentanți ai unor asociații și fundații.

În cuvântul de bun venit, ministrul justiției a precizat că proiectul de lege are drept obiectiv să pună în acord prevederi ale Codului penal și ale Codului de procedură penală cu dispozițiile Constituției, așa cum au fost acestea interpretate în jurisprudența Curții Constituționale, cât și să transpună dispoziții din două Directive ale Uniunii Europene. S-a precizat și faptul că un demers mai larg, destinat îmbunătățirii prevederilor celor 4 coduri  -  civil, penal, procedură civilă și procedură penală – va avea loc în viitorul apropriat, sens în care toți cei interesați vor putea transmite observații și propuneri la o adresă de poștă electronică care va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Justiției.

În intervenția lor, reprezentanții societății civile au exprimat în general sprijinul pentru forma proiectului de lege. S-au exprimat și critici la adresa formei propuse pentru art. 297 și art. 301 Cod penal în sensul că ar fi trebui reținut și abuzul în serviciu prin încălcarea normelor cuprinse în legislația secundara. De asemenea, s-a solicitat să se analizeze posibilitatea reincriminării insultei și calomniei, precum și reanalizarea textului propus pentru art. 1121 Cod procedură penală, referitor la confiscarea extinsă. S-au depus și propuneri de lege ferenda care nu au legătură cu proiectul de lege supus dezbaterii publice, dar care au fost reținute în vederea evaluării legislației.

Având în vedere că domnul ministru Tudorel TOADER face parte din delegația condusă de Prim-ministrul României cu prilejul vizitei oficiale la București a domnului Giorgi KVIRIKASHVILI, Prim-ministrul Georgiei, în perioada 26-27 aprilie 2017, ultimele minute ale dezbaterii au fost moderate de doamna Marieta SAFTA, secretar de stat, care a mulțumit participanților, precizând și faptul că Ministerul Justiției așteaptă propuneri de modificare și completare a celor 4 coduri de la toți cei interesați.