Print

Comunicat de presă privind cea de-a patra sesiune ordinară a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar sub președinția Ministerului Justiției

Astăzi, 2 martie 2017, în cadrul ultimei sesiuni ordinare a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU) organizată sub Președinția Ministerului Justiției, membrii Comisiei au aprobat raportul de activitate aferent perioadei martie 2016 – martie 2017.

Discuțiile purtate cu acest prilej au mai vizat stadiul semnării/avizării Memorandumului privind sprijinul autorităților române pentru Declarația „Şcoli sigure” şi pentru Liniile Directoare pentru Protecția Şcolilor şi Universităților în timpul conflictelor armate; procedura și calendarul pentru întocmirea Raportului României privind măsurile de implementare luate la nivel național pentru implementarea Convenției de la Haga din 1954 pentru protecția bunurilor culturale in caz de conflict armat si a celor doua protocoale adiționale (1954 si 1999), precum și stadiul elaborării noii Strategii naționale a României de aplicare a dreptului international umanitar.

Totodată, sesiunea de astăzi a marcat predarea de către Ministerul Justiției a președinției anuale a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU) către Ministerul Afacerilor Interne, în prezența domnului comisar-șef de politie Viorl Ștefu, secretar de stat.La reuniune au participat atât reprezentanți ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii de la Paris și Belgrad, cât și ai Societății Naționale de Cruce Roșie. În cadrul eforturilor Comisiei de a dezvolta parteneriate cu aceste organizații, au fost stabilite măsuri concrete de cooperare în viitor.

Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar (CNDIU) este un organ consultativ al Guvernului, fără personalitate juridică, care își desfășoară activitatea în baza Hotărârii Guvernului nr. 420/2006 privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar, cu modificările și completările ulterioare.

Din Comisie fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii și Identității Naționale, precum și ai Ministerului Mediului.

Președinția Comisiei se exercită anual, prin rotație, de către secretari de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne.

Începând cu luna martie a anului 2016, președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar a fost deținută de către Ministerul Justiției, iar din luna februarie 2017, Președintele Comisiei a fost doamna Sofia-Mariana MOȚ, secretar de stat.

Sub Președinția Ministerului Justiției, pe parcursul anului 2016 au fost desfășurate patru sesiuni ordinare de lucru, precum și o sesiune extraordinară comună cu reprezentanții Comitetului național de consultanță și coordonare a punerii în aplicare a dreptului umanitar din Republica Moldova.