Print

Comunicat de presă privind desfășurarea în România a Misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare

Întâlnire 15 martie 2018, 13.30-14.15. Recomandările 3 și 6

În continuarea celei de-a doua zile a misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), care se desfășoară în România, în perioada 14-16 martie 2018, joi, 15 martie 2018, în intervalul 13.30-14.15, la sediul Ministerului Justiției a avut loc o nouă reuniune interinstituțională privind progresele înregistrate de România cu privire la recomandările 3 și 6 din Raportul MCV. Discuțiile s-au axat, în special, pe implementarea dispozițiilor restante din Codul de procedură civilă și pe evoluțiile privind Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020.

Cu privire la aplicarea prevederilor Codului de procedură civilă în termenul stabilit, respectiv ianuarie 2019, au fost prezentate demersurile inițiate în vederea identificării necesarului de camere de consilii solicitat de către instanțele de judecată pentru implementarea dispozițiilor referitoare la cercetarea procesului și, după caz, dezbaterea fondului în cameră de consiliu.

De asemenea, au fost expuse măsurile întreprinse în scopul identificării finanțării necesare pentru implementarea proiectului “Cartierul pentru Justiție”. În acest sens, au fost amintite colaborările inițiate cu Banca Mondială și cu Ambasada Japoniei.

Delegația Comisiei Europene din cadrul misiunii de evaluare privind MCV a fost condusă de domnul Julien MOUSNIER, Șeful Unității Cetățeni și Securitate din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene. Din echipa delegației Comisiei Europene au mai făcut parte doamna Jeanne DE JAEGHER și doamna Maria ARSENE din partea Secretariatului General al Comisiei, domnul Ingo WEUSTENFELD din cadrul DG JUST și doamna Irina STEFURIUC din cadrul DG HOME.

La discuții au participat din partea Ministerului Justiției, doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, domnul Sebastian COSTEA, consilierul personal al ministrului, împreună cu o delegație la nivel tehnic, din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), doamna judecător Simona MARCU, președinte, domnul judecător Mihai BALAN, membru ales al CSM, domnul judecător Mihai Bogdan MATEESCU, membru ales al CSM și domnul Marius TUDOR, director, Direcția Afaceri Europene, Relații Internaționale si Programe, din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, doamna judecător Iulia Cristina TARCEA, Președinte și doamna judecător Gabriela Elena BOGASIU, vicepreședinte, iar din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna procuror Antonia CONSTANTIN.