- Ministerul Justitiei - http://www.just.ro/fr -

Comunicat de presă privind întâlnirea bilaterală a ministrului Justiției, domnul Tudorel TOADER, cu Prim Vice-președintele Comisiei Europene, domnul Frans TIMMERMANS

Ministrul Justiției, domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER și doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretarul de stat, au avut astăzi, 26 iulie 2017, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu Prim Vice-președintele Comisiei Europene, domnul Frans TIMMERMANS. La întâlnire a participat și Secretarul General Adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), doamna Paraskevi MICHOU.

Întâlnirea face parte din dialogul constant cu Comisia Europeană în vederea unei înțelegeri comune asupra celor mai adecvate modalități de îndeplinire a recomandărilor cuprinse în ultimul raport, din 25 ianuarie 2017, privind progresele realizate de România în cadrul MCV și, ulterior, de finalizare cu succes a Mecanismului.

În cadrul întrevederii au fost abordate evoluțiile recente cu privire la MCV și perspectivele acestuia, pachetul de legi referitoare la justiție, precum și perspectiva mai largă, strategică, a îmbunătățirii și adaptării legislației românești, subsumată obiectivelor clarității și predictibilității.

Ministrul Justiției a reafirmat obiectivul de îndeplinire a obligațiilor din cadrul MCV și a prezentat măsurile luate de la momentul ultimei raportări orale a Comisiei, din 12 iulie 2017: elaborarea și adoptarea Codului de conduită pentru membrii Guvernului, demararea unei proceduri transparente pentru selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și încheierea Protocolului pentru educația juridică în școli.

Ministrul Justiției a mai subliniat că abordarea reformelor este făcută cu o anumită cadență, ritm și ordine a unor măsuri pe termen scurt, mediu și lung. Între acestea se numără punerea în acord a codurilor penal și de procedură penală cu deciziile Curții Constituționale, transpunerea directivelor europene privind drepturile victimelor și confiscarea extinsă, modernizarea legilor sistemului judiciar pentru a îmbunătăți stabilitatea acestuia, transpunerea obligațiilor din decizia pilot a CEDO referitoare la condițiile de detenție, legislația privind executarea pedepselor, legea privind grațierea, evaluarea aplicării și funcționării noilor coduri. Au fost prezentate și elemente de calendar aferente acestor măsuri, din perspectiva guvernamentală a elaborării și adoptării proiectelor legislative. Sub acest aspect, ministrul a subliniat abordarea transparentă, bazată pe consultarea instituțiilor sistemului judiciar și a altor factori interesați prin dezbateri publice. Contribuțiile primite pe această cale vor fi analizate și concretizate în proiectele legislative ce vor fi transmise Parlamentului spre adoptare în procedura legislativă ordinară, firească.

Prim Vice-președintele Frans TIMMERMANS a apreciat progresele majore realizate de România în domeniile reformei justiției și combaterii corupției, așteptările fiind ca aceste progrese să fie continuate. A mai apreciat și continuitatea mandatului ministrului Justiției ca premisă pentru continuarea reformelor inițiate. Comisia Europeană susține eforturile României, în calitate de partener, iar cei doi demnitari au agreat continuarea bunei cooperării dintre Comisia Europeană și autoritățile din România în vederea atingerii obiectivului comun de îndeplinire a recomandărilor din cadrul MCV. În perioada următoare această cooperare va fi concretizată prin consultări regulate cu privire la măsurile legislative avute în vedere, Prim vice-președintele Timmermans subliniind necesitatea implicării tuturor factorilor interesați în procesul de elaborare a actelor normative.

BIROUL DE PRESĂ‚ AL MINISTERULUI JUSTIȚIEI