Print

Întrevederea dintre domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, și domnul Saleem Abdullah AL-JUBOURI, președintele Consiliului Reprezentanților din Republica Irak

În cursul zilei de astăzi, 9 mai 2017, la sediul Ministerului Justiției, domnul prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, și doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, au primit vizita delegației Consiliului Reprezentanților din Republica Irak, condusă de domnul Saleem Abdullah AL-JUBOURI, președinte.

În cadrul întâlnirii a fost reliefată dorința comună de colaborare dintre cele două state, prin intensificarea legăturilor între instituțiile publice, inclusiv în ceea ce privește domeniul justiției.

Considerând că Irakul a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, unde parteneriatele cu prietenii Irakului sunt cele mai importante, Președintele Parlamentului irakian a solicitat expertiza României și sprijinul autorităților de la București atât pentru prevenirea și combaterea terorismului și a corupției, cât și pentru întărirea capacității instituționale a Irakului în domeniul legislativ, în scopul asigurării dreptății sociale.

În acest context, domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, a adresat omologului său din Irak, prin intemediul delegației parlamentare, invitația de a efectua o vizită în România pentru a discuta punctual toate măsurile necesare pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, inclusiv posibilitatea încheierii unui Memorandum de Înțelegere și a unui tratat de transferare a persoanelor condamnate.

Partea română rămâne interesată și de încheierea unui acord privind asistența judiciară internațională în materie penală, dar și de unul privind extrădarea, urmând ca în perioada următoare să se realizeze, la nivel tehnic, un schimb de informații privind legislația penală aplicabilă, în vederea analizării acesteia.

La  întâlnire au mai luat parte Ambasadorul României la Bagdad, E.S. Iacob PRADA și cel al Irakului la Bucureşti, E.S. Hussain Taha Hassan SINJARI.