Print

Comunicat de presă privind întrevederea dintre domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției și E.S. doamna Stella Ronner-Grubačić , Ambasador al Regatului Țărilor de Jos în România

În data de 16 noiembrie 2017  a avut loc, la sediul Ministerului Justiției,  întrevederea domnului prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, și a doamnei conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, cu  E.S. doamna Stella Ronner-Grubačić, Ambasador al Regatului Țărilor de Jos în România, și  domnul Arthur den Hartog, șef adjunct al misiunii.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte referitoare la  recentul Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și la reforma sistemului judiciar în România.

 În cadrul discuțiilor, ministrul justiției a subliniat progresele realizate și consemnate în Raport și a exprimat încrederea în realizarea obiectivului ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare  înainte de preluarea de către România a Președinției Consiliului UE, la începutul anului 2019. A  reafirmat că pentru realizarea acestui obiectiv este necesară o cooperare constituțională loială, dezbateri reale și fundamentate, precum și intensificarea dialogului instituțional. Totodată, a exprimat convingerea că Mecanismul Comisiei Europene poate fi înlocuit prin mecanisme și structuri interne, proprii, de monitorizare, precum Strategia Națională Anticorupție și Consiliul de Management Strategic. A reafirmat angajamentul pentru continuarea reformei sistemului judiciar din România în acord cu recomandările Comisiei Europene.

 E.S doamna Ambasador al Regatului Țărilor de Jos în România a subliniat, de asemenea, importanța continuării eforturilor pentru realizarea acestor obiective.

Întrevederea a constituit un bun prilej pentru consolidarea relațiilor de cooperare între cele două state și reafirmarea sprijinului reciproc.