Print

Comunicat de presă privind primirea, de către doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, a delegației membrilor Comisiei Juridice din Parlamentul Finlandei, condusă de domnul Kari TOLVANEN, Președintele Comisiei Juridice

În cursul zilei de astăzi, 11 mai, la sediul Ministerului Justiției, doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, a primit vizita delegației membrilor Comisiei Juridice din Parlamentul Finlandei.

La discuții au luat parte domnul Kari Tolvanen, Președinte, Comisia Juridică, dna. Eva Biaudet, Vice Președinte, Comisia Juridică, domnul Mikko Kärnä, Comisia Juridică, domnul Antero Laukkanen, Comisia Juridică, doamna Sanna Marin, Comisia Juridică, doamna Johanna Ojala-Niemelä, Comisia Juridică, domnul Juha Pylväs, Comisia Juridică, domnul Ville Tavio, Comisia Juridică, doamna Mari-Leena Talvitie, Comisia Juridică, doamna Marja Tuokila, Consilier. Delegația finlandeză a fost însoțită de Excelența sa, doamna Päivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei în România și de doamna Anne M´Rabet, prim colaborator al Ambasadorului Finlandei în România. Din partea Ministerului justiției au mai luat parte la discuții doamna Anca Stoica, Director al Direcției Afaceri Europene și Drepturile Omului, domnul Andrei Furdui, Director al Direcției de Prevenire a Criminalității, doamna Violeta Belegante, șef serviciu, Direcția de Elaborare acte Normative și domnul Dragoș Panaitescu, consilier juridic în cadrul aceleiași direcții.

Pe parcursul discuțiilor a fost reafirmată buna relație de colaborare între cele două state, precum și determinarea de a continua cooperarea în aceiași parametri. Doamna secretar de stat Marieta Safta a realizat o prezentare a evoluțiilor recente pe agenda legislativă, accentuând prioritatea Ministerului Justiției de a pune în acord legislația națională cu prevederile Constituției, prin promovarea tuturor modificărilor ce se impun în urma deciziilor Curții Constituționale. De asemenea, a fost prezentat demersul Ministerului Justitiei de consultare publică în cadrul analizei privind punerea în aplicare a noilor coduri.

În continuarea discuțiilor, domnul director Andrei Furdui a prezentat, în linii generale, aspecte ce țin de procesul de elaborare și implementare a Strategiei Naționale Anticorupție.

De asemenea, a fost reiterată deschiderea pentru continuarea dialogului premergător pregătirii președinției rotative a Consiliului UE, în condițiile în care Finlanda va urma României în calendarul de exercitare a Președinției.