Print

Întrevederea dintre domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, și E.S. domnul Ramiro Fernández BACHILLER, ambasadorul Spaniei în România

În cursul zilei de 16 mai 2017, domnul prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, și doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, au primit vizita E.S. domnul Ramiro Fernández BACHILLER, ambasadorul Spaniei  în România, însoțit de adjunctul acestuia, domnul Pedro AROSTEGUI.

În cadrul întâlnirii a fost acordată o atenție specială pregătirii președinției Consiliului Uniunii Europene de către România,  partea spaniolă prezentându-și experiența din anul 2010, care ar putea fi valorificată prin demararea unui dialog tehnic în ceea ce privește modelul ales de Spania și rezultatele înregistrate.

Totodată, discuțiile au purtat asupra identificării unor soluții UE de finanțare pentru sistemul penitenciar, având în vedere atât demersul co-inițiat de către ministerele de justiție român și italian  și cosemnat de alți 10 miniștri ai Uniunii Europene,  cât și jurisprudența recentă a CJUE și hotărârea pilot a CEDO în cauza Rezmiveș și alții împotriva României.

De asemenea, a fost reliefată dorința comună de intensificare a colaborării dintre cele două state în materie judiciară, în special pe linia cooperării judiciare și a reformei penale, inclusiv prin organizarea unor vizite bilaterale, la nivel de ministru,  precum și prin inițierea unor proiecte comune.

Discuțiile s-au referit, totodată, la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), partea spaniolã exprimându-și speranța  că MCV va putea fi ridicat înainte ca România să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene, subliniind totodată importanța caracterului durabil și a ireversibilității progreselor înregistrate.

Întrevederea a constituit un bun prilej pentru consolidarea relațiilor de cooperare între cele două state și reafirmarea sprijinului reciproc.

 

BIROUL DE PRESĂ