Print

Reorganizarea Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial

Ministerul Justiției  (MJ) și Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) au organizat vineri, 8 iulie 2016, la Ministerul Justiției, o audiere publică pe tema reorganizării Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial ca sursă de date relevante privind dinamica sectorului asociativ.

Scopul audierii publice a fost de a analiza care dintre cele două variante propuse:

  • dezvoltarea unui nou sistem informatic în cadrul Ministerului Justiției sau
  • dezvoltarea sistemului informatic integrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC)

răspunde mai bine nevoii de creștere a transparenței și nivelului accesului public la datele despre asociații și fundații, precum și solicitărilor societății civile de modernizare a serviciilor în acest domeniu.

În debutul evenimentului,  Adrian BABOI-STROE, secretar de stat MJ, a reafirmat preocuparea conducerii Ministerului Justiției de a crește eficiența și calitatea serviciilor sale, inclusiv prin simplificarea procedurilor aplicabile cetățenilor și organizațiilor neguvernamentale.

MJ și MCPDC mulțumesc tuturor celor care au trimis depoziții pro sau contra celor două moțiuni propuse spre audiere: Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV), Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România, Asociația Help Autism, Asociația Young Initiative, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală (CRIDL), Clubul de Cicloturism „Napoca”, Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Fundația Pact, Organizația Salvați Copiii, Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Comisia de experți este formată din reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Institutului Național de Statistică, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și din reprezentanți ai societății civile: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Centrul de Legislație Nonprofit. Experții au audiat, vineri, 8 iulie 2016, persoanele care au dorit să își exprime punctul de vedere și au analizat depozițiile primite.

Consultarea se va desfășura pe parcursul următoarelor două săptămâni, urmând ca la încheierea procesului, Comisia să redacteze un raport sintetic și recomandări pe baza informațiilor colectate. Acest raport sprijină procesul decizional privind reorganizarea sau redimensionarea Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial.

Calendarul de organizare al audierii publice:

  • 30 iunie: lansarea anunțului;
  • 30 iunie – 7 iulie: primirea depozițiilor scrise;
  • 8 iulie, ora 10:00: organizarea audierii publice;
  • 25 iulie: publicarea raportului comisiei de experți.

 http://www.just.ro/wp-content/uploads/2016/06/anunt-audiere-publica-final.pdf