Print

Informare de presă cu privire la întâlnirea Ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu directorul ANP și directorii de penitenciare

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut joi, 19 noiembrie 2020, o întâlnire de lucru în sistem de videoconferință cu directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor și cu directorii de penitenciare din toată țara.

Discuţiile s-au axat, în principal, pe necesitatea implementării, în continuare, la nivelul penitenciarelor, a măsurilor stricte pentru combaterea eficientă a Pandemiei de Covid-19.

Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat că măsurile gândite la începutul Pandemiei de Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru protejarea vieții deținuților și a angajaților din sistemul penitenciar, au avut drept rezultat faptul că, timp de aproape 9 luni, ANP a înregistrat zero infectări în rândul deținuților. Acest lucru a fost remarcat și de miniștrii de justiție din alte țări, care s-au informat cu privire la măsurile luate în sistemul penitenciar românesc pentru combaterea Pandemiei și protejarea deținuților și a personalului administrației, în spiritul schimbului de experiență și de bune practici, transmițând, în același timp, felicitări polițiștilor români de penitenciare.

Ministrul Predoiu a mai subliniat că ANP a înregistrat o performanță prin faptul că luni de zile niciun deținut nu s-a infectat, iar de aici se pot desprinde câteva concluzii:

  • Măsurile s-au luat timpuriu, MJ și ANP anticipând cât de dificilă va fi situația pe fondul Pandemiei de COVID-19;
  • Pe baza unei analize aprofundate, ANP și unitățile din subordine au gândit o strategie corectă de prevenire a infectării cu SARS-COV-2;
  • S-a aplicat cu strictețe tot ceea ce s-a stabilit;
  • Munca în echipă a avut un rol determinat.

Din păcate, în ultima lună, au apărut primele cazuri de infectări în rândul deținuților, însă cifra se menține la un nivel rezonabil.

Ministrul Cătălin Predoiu le-a transmis responsabililor din sistemul penitenciar că, în continuare, prioritățile sunt protejarea vieții deținuților și a angajaților din sistem, precum și păstrarea nivelului de disciplină și de securitate.

Cu toții trebuie să fim conștienți de faptul că avem obligații și răspunderi suplimentare pe fondul Pandemiei de COVID-19. Le-am solicitat directorilor din sistemul penitenciar să discute mai aplicat cu subordonații lor responsabilitatea propriei protecții și în afara programului de lucru, în viața socială desfășurată în afara unităților de penitenciar, care trebuie să conștientizeze că au pe mână mii de vieți și să evite contaminarea din exterior a unităților. Comunicarea cu deținuții a nevoii de a respecta toate regulile de prevenție și disciplina de fier vor rămâne în continuare cheile menținerii sub control a acestei situații speciale. Mențineți, ca și până acum, prioritatea protejării vieții și a sănătății deținuților și a angajaților administrației!”, a transmis ministrul Justiţiei.