Print

Întâlnirea domnului Tudorel TOADER, ministrul justiției, cu doamna Birgit SIPPEL, membru al Parlamentului European, raportor pentru pachetul legislativ privind probele electronice

În contextul pregătirilor pentru preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, domnul Tudorel TOADER, ministrul justiției, a avut, la Bruxelles, în data de 6 decembrie 2018, o întâlnire de lucru cu doamna Birgit SIPPEL, membru al Parlamentului European, membru al Comisiei LIBE, raportor pentru pachetul legislativ privind obținerea probelor electronice în materie penală. Ministrul justiției a fost însoțit de o echipă tehnică din cadrul Ministerului Justiției și Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
Ministrul român al justiției a arătat că propunerea de Regulament privind ordinele europene de furnizare și conservare a probelor electronice în materie penală și propunerea de Directivă privind stabilirea unui cadru juridic armonizat pentru desemnarea reprezentanților legali în scopul obținerii probelor în procedurile penale reprezintă priorități ale viitoarei Președinții a României la Consiliul UE.
Demnitarul român a arătat că viitoarea Președinție română la Consiliul UE este pregătită să avanseze cât mai mult posibil negocierile asupra propunerii de Regulament, exprimându-și speranța într-o colaborare strânsă cu Parlamentul European. În același timp, România realizează preocupările Parlamentului European cu privire la această propunere legislativă și le va acorda atenția cuvenită.
În ceea ce privește propunerea de Directivă, ministrul român al justiției a precizat că obiectivul este atingerea abordării generale în timpul Președinției României la Consiliul UE.
Totodată, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la problematica prevenirii și combaterii terorismului, din perspectiva legislației UE și a celei naționale.