Print

Întrevederea ministrului Justiţiei cu ambasadorul României în Danemarca

Domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul Justiţiei, doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA şi ambasadorul României în Danemarca, E.S. domnul Alexandru GRĂDINAR au avut o întrevedere, astăzi, 31 august 2017 la sediul Ministerului Justiţiei.

În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte referitoare la îmbunătățirea condițiilor de detenție, prin prisma cooperării judiciare în materie penală dintre România și Regatul Danemarcei, a jurisprudenței recente a CJUE și a hotărârii pilot a CEDO în cauza Rezmiveș și alții împotriva României.

Unul dintre subiectele importante abordate în cadrul discuţiilor a fost legat de situaţia mandatelor europene de arestare ce pot fi puse în aplicare pe teritoriul Regatului Danemarcei şi a cetăţenilor români condamnaţi în această ţară pentru care s-ar putea pune în aplicare procedura transferului în România. În ambele situaţii, autorităţile din Danemarca au cerut lămuriri cu privire la condiţiile de detenţie existente în România.

Discuţiile vin în contextul în care este necesară identificarea unor soluţii deoarece, în mai multe cauze penale, predarea cetățenilor români a fost refuzată din cauza faptului că spațiul per deținut care poate fi asigurat în România nu a fost considerat suficient de către instanța de executare daneză.

BIROUL DE PRESĂ AL MINISTERULUI JUSTIŢIEI