Print

Întrevederea ministrului justiției, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, cu doamna Nela KUBUROVIĆ, ministrul justiției din Serbia

În data de 26 martie 2018 a avut loc, la sediul Ministerului Justiției din Serbia, întrevederea ministrului justiției, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, cu doamna Nela KUBUROVIĆ, ministrul justiției din Serbia. Din delegația română au făcut parte doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, E.S doamna Oana Cristina POPA, Ambasador al României în Serbia și doamna Mihaela OSORIO, adjunct șef misiune.

În cadrul întrevederii s-au purtat discuții privitoare la  intensificarea cooperării dintre cele două ministere de justiție și continuarea parcursului european al Serbiei.

Doamna Nela KUBUROVIĆ și domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER au subliniat faptul că între Serbia și România există relații bune, de prietenie, precum și o strânsă cooperare între cele două ministere de justiție, la nivelul schimbului de experiență în domeniul procesului de integrare europeană.

Ministrul Justiției din România a precizat faptul că România sprijină cu fermitate parcursul european al Serbiei, iar Ministerul Justiției, în special în cadrul capitolelor de negociere 23 și 24.

Cei doi miniștrii au menționat, de asemenea, necesitatea intensificării acestei cooperări, având în vedere faptul că Protocolul care definește relațiile dintre cele două state în domeniul justiției a fost semnat în 2007. De asemenea, cei doi miniștrii au convenit negocierea și încheierea unui nou protocol care să dezvolte evoluțiile realizate până în prezent.

Domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER a subliniat faptul că sistemul judiciar din România este, de asemenea, o temă actuală care trezește atât interesul specialiștilor, cât și al opiniei publice.

Ministrul Nela KUBUROVIĆ a precizat că în Serbia o temă de actualitate este reprezentată de interesul în procesul de redactare a amendamentelor constituționale în domeniul justiției, acesta aflându-se în derulare. De asemenea, doamna Nela KUBUROVIĆ a adăugat că se lucrează și la armonizarea Proiectului de text al amendamentelor la Constituția Serbiei cu propunerile și sugestiile din cadrul dezbaterii publice care s-a finalizat la data de 8 martie a.c., iar ulterior, după armonizare, proiectul va fi înaintat Comisiei de la Veneția pentru avizare. Ministrul justiției din Serbia a menționat că Ministerul Justiției nu va intra în procedura de adoptare, fără avizul pozitiv al acestei instituții.

Miniștrii au purtat, de asemenea, discuții despre cererea României de extrădare a lui Sebastian GHIȚĂ. Ministrul KUBUROVIĆ a subliniat că procedura privind stabilirea îndeplinirii condițiilor de extrădare este încă în curs la Înalta Curte și că, ulterior hotărârii instanței, ministrul justiției va adopta o decizie cât mai curând posibil.

Miniștrii au ajuns la concluzia că România și Serbia au obiective comune, care reprezintă mai presus de toate o viață mai bună pentru cetățeni, standarde  mai bune, precum și promovarea drepturilor omului.