Print

Întrevederea ministrului justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, cu domnul Łukasz PIEBIAK, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Justiției din Republica Polonia

În data de 28 august 2018 a avut loc, la sediul Ministerului Justiției, întrevederea ministrului justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, cu domnul Łukasz PIEBIAK, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Justiției din Republica Polonia. Din delegația Ministerului Justiției au făcut parte: doamna conf.univ.dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, doamna Andreea PETCU, consilier pentru afaceri europene, Direcția Afaceri Europene și Drepturile Omului și doamna Mădălina PASCU, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, Direcția Afaceri Europene și Drepturile Omului.

Din partea Ministerului Justiției polonez au mai participat: domnul Rafał KIERZYNKA, director, Departamentul Drept penal European și internațional, Ministerul Justiției, domnul Jakub IWANIEC, judecător, Direcția Control Administrativ, Ministerul Justiției și doamna Michalina RADECKA-KOWALSKA, consilier, Ambasada Poloniei la București.

Discuțiile purtate în cadrul întrevederii au îmbrăcat forma unui schimb de opinii pe marginea reformelor sistemului judiciar din România și Polonia, cu accent pe respectarea statului de drept. În acest context, ambele părți au subliniat aspecte concrete ale reformelor legislative din domeniul justiției raportat la valorile europene.

De asemenea, au fost aduse în discuție dosare legislative europene ce fac obiectul dezbaterilor în cadrul reuniunilor de la nivelul Consiliului Uniunii Europene și care urmează să fie negociate și în perioada în care România va deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Întrevederea din data de 28 august 2018 a constituit o oportunitate deosebită de consolidare a relațiilor de colaborare și de manifestare a dorinței reciproce de continuare și dezvoltare a acestora, în special având în vedere contextul european și preluarea de către România, la începutul anului 2019, a Președinției Consiliului UE.