Print

Întrevederea ministrului justiției, Tudorel Toader, cu delegația Comisiei pentru Afaceri UE din Bundestag

În data de 07 februarie 2019, în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, domnul Tudorel TOADER, ministrul justiției, a avut o întrevedere de lucru cu delegația Comisiei pentru afaceri UE din Bundestag. La întrevedere au participat și domnul Kai Hennig, ministru plenipotențiar al Ambasadei Germaniei și doamna Laura Grünewald, şefa serviciului de presă, protocol şi relaţii publice (consilier politic) a Ambasadei.

Temele de discuție avansate de partea germană au făcut referire la reformele în domeniul justiției (independența justiției); rolul Direcției Naționale Anticorupție; efectele modificărilor Codului de procedură penală și ale legilor penale asupra cooperării în domeniul justiției și cel polițienesc în statele membre UE (mandatul european de arestare) și respectiv, punctul central al Președinției Consiliului UE: Europa valorilor comune.

În deschidere, demnitarul român a subliniat faptul că activitatea Ministerului Justiției se va înscrie într-un efort coerent de urmărire a obiectivului de consolidare a Uniunii Europene. Totodată, a fost evidențiat faptul că, o politică europeană solidă în domeniul justiției va contribui la securitatea și creșterea economică în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri; principiile directoare rămânând aceleași, și anume: respect pentru valorile comune, drepturile și libertățile fundamentale și statul de drept; respect pentru diferitele tradiții și sisteme juridice ale statelor membre și continuarea consolidării încrederii reciproce între sistemele de justiție ale statelor membre.

Întrevederea a  reprezentat o oportunitate de consolidare a relației de colaborare.