Print

Întrevederea ministrului justiției, Tudorel TOADER, cu domnul Azman Bin Ali, director adjunct al închisorii Simpang Renggam, Malaysia

În perioada 1 - 4 aprilie se desfășoară, la Sinaia, Conferința Internațională a directorilor de servicii penitenciare europene cu tema „Provocări actuale în sistemele penitenciare din Europa – Prevenirea fenomenului radicalizării și reducerea supraaglomerării în penitenciare”, organizată de către Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Directoratul Serviciilor Corecţionale Norvegiene.

Cu această ocazie, în data de 2 aprilie 2019, ministrul justiției, Tudorel TOADER, a avut o întrevedere cu domnul Azman Bin Ali, directorul adjunct al închisorii Simpang Renggam, Johor, Malaysia.

Discuțiile au privit, cu precădere, problematica specifică a sistemelor penitenciare din cele două state.

Întrevederea a reprezentat o continuare a demersurilor pe care ministrul justiției le-a efectuat în contextul vizitei din decembrie 2017 în Malaysia, prilej cu care a fost semnat și Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Malaysiei privind activități de cooperare juridică. Memorandumul prevede diverse forme de cooperare, cum ar fi: schimb de legislație, experiență și bune practici pe teme de interes comun, vizite reciproce ale reprezentanților din diverse instituții ale sistemului judiciar, promovarea de programe și proiecte de cooperare în domeniul justiției. Semnarea Memorandumului a avut totodată un rol semnificativ în impulsionarea negocierilor privind transferul persoanelor condamnate în vederea executării pedepsei în România.

Tot în cadrul vizitei în Malaysia din decembrie 2017, ministrul justiției a vizitat și penitenciarele Bentong și Simpang Renggam, în care se aflau cei trei cetățeni români arestați pentru trafic de droguri și condamnați la moarte.

Ulterior vizitei ministrului român al justiției și al semnării Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Malaysiei, modificări semnificative în bine s-au produs pentru cetățenii români încarcerați în cele două închisori malaieziene vizitate, fiindu-le îmbunătățite condițiile de executare ale pedepselor. În luna martie a.c., pedeapsa aplicată lui Laurențiu Marian Peity, unul dintre cei trei români, a fost schimbată din pedeapsa cu moartea în pedeapsa închisorii.

Întrevederea a constituit un bun prilej pentru împărtășirea bunelor practici în materie judiciară și consolidarea relațiilor de colaborare, prin asigurarea unei continuități în demersurile inițiate de ministrul român al justiției.