Print

Ministrul Justiției a asistat la evenimentele organizate în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalul Național de Folclor pentru deținuți

Unii dintre cei mai talentați deținuți din 13 penitenciare au participat, la data de 8 septembrie 2017, la cea de-a treia ediție a Festivalul Național de Folclor pentru persoane private de libertate organizat la Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
Evenimentul a fost organizat cu participarea a 66 de deținuți de la Penitenciarul Bacău, Penitenciarul București Jilava, Penitenciarul București Rahova, Penitenciarul Focșani, Penitenciarul Galați, Penitenciarul Găești, Penitenciarul Mărgineni, Penitenciarul Mioveni, Penitenciarul Ploiești, Penitenciarul Ploiești-Târgșorul Nou, Penitenciarul Tulcea, Penitenciarul Vaslui și Centrul Educativ Tîrgu Ocna.
Ministrul Justiţiei, domnul prof univ. dr. Tudorel TOADER şi doamna secretar de stat, conf. univ. dr. Marieta SAFTA, au asistat la eveniment alături de reprezentanți ai Senatului României, Camerei Deputaților, Direcției Naționale de Probațiune, Avocatului Poporului, Ministerului Educației Naționale, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Programului Oficial de Internship al Guvernului României, Universității București,reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor nonguvernamentale profilate pe domeniul reintegrării sociale și drepturilor omului.
În cadrul discursului de la deschidere a evenimentului, ministrul Justiţiei a declarat că, în perioada imediat următoare, va fi prezentat planul de măsuri pentru remedierea condiţiilor de detenţie în urma hotărârii pilot pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (cauza Rezmiveş şi alţii contra României).
"Suntem aproape de finalizarea acelei foi de parcurs pentru îndeplinirea cerințelor hotărârii pilot pronunțate de CEDO", a afirmat ministrul Justiției.
În același context, ministrul Justiției a făcut cunoscută intenția finalizării lucrărilor de construcție și transformării fostului sediu al Parchetului Național Anticorupție, din localitatea Voluntari, într-un Institut pentru pregătirea continuă a funcționarilor cu statut special din penitenciar.
Festivalul Național de Folclor pentru deținuți reprezintă un moment important pentru reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, dar și un exercițiu de eliminarea prejudecăților față de persoane care îşi ispăşesc pedeapsa şi ar putea fi reeducate.
BIROUL DE PRESĂ AL MINISTERULUI JUSTIȚIEI