Print

Participarea domnului Tudorel TOADER, ministrul justiției, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne și preluarea Președinției acestei formațiuni a Consiliului începând cu 1 ianuarie 2019

În perioada 6-7 decembrie 2018 domnul Tudorel TOADER, ministrul justiției a participat la Bruxelles la ultima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, sub egida președinției Austriei. În data de 7 decembrie 2018, la finalul Sesiunii Justiție, demnitarul român a preluat oficial Președinția acestei formațiuni, ce va fi exercitată de către România începând cu 1 ianuarie 2019.

Ministrul român al justiției a fost însoțit la reuniune de doamna ambasador Luminița ODOBESCU, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, precum și de o parte din echipa tehnică din cadrul Ministerului Justiției și a Reprezentanței Permanente a României.

În cadrul acestei reuniuni, miniștrii de justiție au adoptat abordarea generală cu privire la propunerea de directivă privind contractele de vânzări de bunuri, propunerea de reformare a Regulamentului Bruxelles II bis și propunerea de Regulament privind ordinele europene de furnizare și conservare a probelor electronice în materie penală.

Pe agendă, s-au mai aflat informări privind stadiul operaționalizării Parchetului European, pregătirea de către Comisia Europeană a mandatelor de negociere privind cel de-al doilea Protocol adițional la Convenția de la Budapesta privind criminalitatea informatică și respectiv, un acord între UE și SUA privind probele electronice în materie penală.

Totodată, oficialul român a participat la dejunul de lucru al miniștrilor justiției din Statele Membre unde s-a abordat subiectul combaterii antisemitismului prin mijloace de drept penal.

În marja reuniunii, ministrul român a avut scurte întrevederi cu doamna Vera JOUROVA, comisar pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, precum și cu omologii săi din Austria, Luxemburg și Croația.

Fiind ultimul Consiliu JAI din mandatul Președinției austriece, viitoarea Președinție a României la Consiliul UE a prezentat prioritățile sale în domeniul justiției pentru semestrul I al anului 2019, între care avansarea negocierilor privind propunerea de Regulament privind probele electronice în materie penală și obținerea abordării generale asupra propunerii de Directivă din același pachet legislativ, finalizarea dosarului privind Regulamentul Bruxelles II bis, numirea procurorului-șef european, consolidarea recunoașterii reciproce în materie penală. Totodată, ministrul român a prezentat lista evenimentelor ce vor fi organizate cu ocazia exercitării Președinției Consiliului UE de către România.

Prima reuniune a Consiliului JAI sub Președinția română va avea loc la Bruxelles, în perioada 7-8 martie 2019.