Print

Participarea Ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, la deschiderea cursului de Statement Analysis, organizat de Departamentul de Justiție al Statelor Unite, Ambasada SUA și biroul FBI al Ambasadei

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a participat marți, 21 ianuarie, alături de ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Excelența Sa domnul Adrian Zuckerman, la deschiderea Cursului de analiză a declarațiilor (Statement Analysis Training), organizat de Departamentul de Justiție al Statelor Unite, Ambasada SUA și biroul FBI al Ambasadei.

Analiza declarațiilor este un instrument științific care ajută la evaluarea veridicității comunicărilor verbale și scrise ale unei persoane și care oferă o perspectivă asupra motivațiilor care stau la baza acțiunilor sale. Această tehnică poate fi folosită pentru a detecta informații ascunse, omisiunea informațiilor și dacă informațiile furnizate de o persoană sunt adevărate sau false.

La Cursul de analiză a declarațiilor (Statement Analysis Training), care se desfășoară în perioada 21-23 ianuarie la sediul Ambasadei SUA, participă reprezentanți ai Poliției Române și ai Parchetului General, care beneficiază de expertiza unor specialiști ai Departamentului de Justiție al Statelor Unite și FBI.

În cuvântul său de deschidere, ambasadorul SUA la București a subliniat importanța pe care o acordă cooperării româno-americane la nivelul instituțiilor de law enforcement: „Îi salut pe toți cei prezenți și apreciez, în mod deosebit, relația foarte strânsă de cooperare dintre instituțiile de profil din Statele Unite și România. Prezența voastră aici este încă o dovadă a angajamentului nostru comun față de aplicarea legii.”

La rândul său, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a apreciat că: „Instituțiile de aplicare a legii din România au sprijinul SUA prin transfer de expertiză și cooperare judiciară bilaterală. Acest efort combinat va pune procurorii și polițiștii români în poziția și capacitatea de a da un răspuns devastator crimei organizate, traficului de persoane și de droguri, criminalității informatice. Contăm, de asemenea, pe suport în recuperarea produselor infracțiunilor de oriunde ar fi transferate. Este, desigur, o problemă de timp până vom vedea rezultate, dar ele vor veni.”