Print

Participarea ministrului Justiției la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI)

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a participat astăzi, 8 decembrie 2016, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), ce a avut loc la Bruxelles.

Agenda acestei reuniuni a inclus directiva privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene prin intermediul dreptului penal, instituirea Parchetului European, directiva privind contractele de furnizare a conținutului digital (online video, aplicații sau servicii  precum stocarea cloud), justiția penală în spațiul cibernetic.

Miniștrii de Justiție au discutat despre proiectul de regulament privind Parchetul European. Textul prezentat de Președinția slovacă a fost susținut de majoritatea miniștrilor Justiției, dar sunt necesare discuții suplimentare pentru finalizarea dosarului.

În cadrul reuniunii Raluca Prună a declarat: „Trebuie să fim ambițioși și să contribuim la instituirea unui Parchet european eficient, într-un orizont temporal predictibil. Instituirea acestui Parchet va demonstra determinarea noastră de a contribui la consolidarea activității de recuperare a prejudiciilor aduse bugetului Uniunii Europene. Demersul nostru va duce la creșterea încrederii cetățenilor statelor membre în construcția europeană.”

Cu privire la competența materială a Parchetului European, miniștrii participanți au decis ca acesta să instrumenteze și dosare de fraudă la TVA, în care vor fi implicate mai mult de două state membre și s-a produs un prejudiciu de mai mult de 10 milioane EUR.

Au continuat discuțiile cu privire la pachetul privind piața digitală, cu cele două aspecte – vânzările de bunuri cu element transfrontalier și vânzările de conținut digital.

Prezentul Consiliu JAI este ultimul consiliu organizat de Președinția slovacă, urmând ca, în ianuarie 2017, Malta să preia Președinția rotativă a Consiliului UE.

Concluzii JAI: http://bit.ly/2h1ekZl

Foto/video: http://bit.ly/2hjRMUx

http://www.just.ro/media/foto-video/a69a/