Print

Participarea ministrului justiției la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), Bratislava

Ministrul justiției, Raluca Prună, a participat în perioada 7 – 8 iulie 2016, la lucrările reuniunii informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat la Bratislava. Aceasta este prima reuniune a miniștrilor justiției sub Președinția slovacă a Consiliului Uniunii Europene. Începând din 1 iulie 2016,  Slovacia deține pentru prima oară Președinția Consiliului Uniunii Europene  și va fi urmată în primul semestru al anului 2017 de Malta.

Printre prioritățile Președinției slovace în aria justiție și afaceri interne se numără continuarea luptei împotriva fraudei care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene. În acest context, miniștrii au concluzionat că e nevoie de continuarea negocierilor tehnice pentru finalizarea propunerii de Regulament privind Parchetul European până la finalul Presedinției slovace. De asemenea, miniștrii de justiție au opinat că noua instituție va trebui să fie una eficientă, care să poată investiga marile infracțiuni transfontaliere care afectează interesele financiare ale Uniunii.

Un alt punct pe agendă a vizat dezvoltarea spațiului unic european digital, pentru a asigura mai multă celeritate, transparență și acces la informații în cadrul procedurilor judiciare.  Aceste teme sunt de interes pentru România care va acorda Președinției întregul său sprijin politic în vederea concretizării lor.

Miniștrii justiției au mai abordat tema recentei propuneri formulate de Comisia Europeană de amendare a Regulamentului privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești precum și în materia răpirii internaționale a copiilor (așa numita Brussels II bis), precum și chestiunea criptării  și a luptei împotriva criminalității digitale.

În marja reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) ministrul justiției a avut numeroase întâlniri cu omologi din statele membre abordând, alături de dosarele ce fac obiectul consiliului și teme de interes major pentru partea română cum ar fi, situația penitenciarelor și dosarul MCV.

Pentru mai multe informații:

www.eu2016.sk

http://www.eu2016.sk/en/press-releases/justice-ministers-intend-to-continue-with-the-discussion-on-the-establishment-of-the-european-public-prosecutors-office

Foto/video: http://www.eu2016.sk/en/galleries